Máte pocit, že příprava roastbeefu doma je příliš složitá? Vůbec ne! Postupujte dle receptu krok za krokem. A na závěr podávejte maso v bagetě nebo si zapečte panini.
Roastbeef je úprava hovězího masa typická pro anglickou kuchyni. Jediné, co opravdu potřebujte, kromě času, je kvalitní maso. Provázek nebo nit vhodnou na vázání masa. Pár ingrediencí. Ale hlavně teploměr s jehlou. Díky této vychytávce, kterou seženete za pár korun, docílíte krásně růžového masa uvnitř.
Roastbeef do bagety nebo panini
4-6 porcí
příprava: asi 2 hodiny + marinování a chladnutí masa
Co na roastbeef?
1 kg masa nízký roštěnec
sůl a pepř
2 lžíce worcestrové omáčky
2 lžíce hrubozrnné hořčice
2 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce olivového oleje
Co na BBQ dip?
250 ml majonézy (ideálně domácí)
100 ml chipotle adobado (nebo použij BBQ omáčku)
1 hrst nasekaného koriandru
1 hrst nasekané petrželky
½ lžičky tabasca
pepř
citron na dochucení
Co na bagety?
4 bagety
1 velký salát (dubáček)
12 menších nakládaných okurek
8 ředkviček
4 vařená vejce
BBQ dip
Co na panini?
4 panini bagety
12 menších nakládaných okurek
8 plátků sýru čedar
BBQ dip
rukola na podávání
Jak na to?
- Na roastbeef: nízký roštěnec zbav všeho tuku a blan, poté ho pevně svaž provázkem tak, aby vznikl váleček. Maso ze všech stran protři worcestrovou omáčkou, osol a opepři. Potři směsí z hořčic a oleje. Pokud máš možnost, maso takto zavakuuj. Pokud ne, zabal ho do fólie a nech marinovat do druhého dne v lednici.
- Druhý den namarinované maso zprudka orestuj na oleji ze všech stran do zlatova tak, aby se zatáhlo. Troubu předehřej na 140°C. Maso přendej do pekáčku na pečicí papír. Do středu masa zapíchni teploměr s jehlou (vhodný do trouby). Jakmile bude mít maso uvnitř teplotu 30°C, stáhni teplotu trouby na 90°C. Peč, jakmile bude mít maso teplotu uvnitř 50°C, stáhni troubu na 80°C. Roastbeef je „upečený“ jakmile bude mít uvnitř teplotu 58 °C. Pro jistotu ještě jehlu přepíchni a zkontroluj si, že je všude teplota stejná. Maso vyndej z trouby a přikryj pekáček alobalem. Nech ho vychladnout. Poté roastbeef zabal do fólie a dej do ledničky. Nech ho tam ideálně do druhého dne (přes noc). Poté odstraň provázek a roastbeef nakrájej na tenké plátky.
- Připrav si BBQ dip. Všechny potřebné ingredience vlož do nádoby na mixování. Rozmixuj tyčovým mixérem. Dochuť pepřem a šťávou z citronu.
- Na bagety: bagety rozkroj podélně. Nejdříve naplň BBQ dipem, poté dej salát, plátky roastbeefu, nakrájené okurky a ředkvičky. Přidej na plátky nakrájená uvařená vajíčka a na závěr zakapej ještě BBQ dipem. Přiklop.
- Na panini: bagety na panini rozkroj podélně. Nejprve naplň BBQ dipem, poté přidej plátky roastbeefu, nakrájené okurky, plátky čedaru a na závěr ještě BBQ dip. Zapeč v kontaktním grilu ideálně při teplotě 240°C dozlatova, asi 3 minuty. Podávej s rukolou.