Milujete Julii Child? Milujete francouzskou kuchyni? Milujete francouzské víno? Pak si zamilujete i recept na hovězí po burgundsku s bramborami.
Hovězí po burgundsku – bœuf bourguignon nebo bœuf à la bourguignonne – je francouzská klasika. Základem je dušené maso, cibule, česnek, mrkev ale i další zelenina. A hlavně! Víno! Odtud také pravděpodobně pochází název „po bugundsku“. Do podvědomí širší veřejnosti jej dostala právě Julia Child. A my jí tímto vzdáváme hold.
Hovězí po burgundsku
4 porce
příprava: 4 hodiny
Co na burgundské?
800 g hovězího masa zadní (falešná svíčková)
1 lžíce sádla
100 g anglické slaniny
2 lžíce rajského protlaku
2 cibule
2 mrkve
¼ celeru
3 řapíky celeru
4 žampiony
4 stroužky česneku
500 ml červeného vína (sladší, ideálně z oblasti Burgundsko ve Francii)
500 ml hovězího vývaru
sůl a pepř
2 snítky tymiánu
2 snítky rozmarýnu
4 bobkové listy
6 kuliček nového koření
40 g másla
cukr na doslazení (nemusí být)
Co na ozdobu?
8 malých žampionu
40 g anglické slaniny
2 mrkve
12 malých nakládaných cibulek
lístky z řapíkatého celeru
1 lžíce másla
sůl a pepř
Co na brambory?
800 g brambor
50 g anglické slaniny
4 jarní cibulky
60 g másla
100 ml smetany na šlehání (33 %)
1 lžička růžového pepře
sůl a pepř
1 hrst nasekané petrželky
Jak na to?
- Hovězí maso nakrájej na větší kostky o velikosti asi 4×4 cm. Orestuj je v hrnci (ideálně litinovém s pokličkou) na rozehřátém sádle ze všech stran dozlatova. Tak, aby se maso zatáhlo. Vyjmi, na výpeku orestuj nadrobno nakrájenou slaninu, přidej nasekanou cibulku, nahrubo nakrájenou mrkev, celer, žampiony a řapíkatý celer. Vše orestuj do zlatova. Vmíchej nasekaný česnek a rajský protlak. Nech restovat, asi 5 minut. Rozehřej troubu na 160 °C.
- Poté zalij červeným vínem, přiveď k varu a vař 5 minut. Přilij vývar, přidej koření a přiveď k varu. Vrať zpět maso. Hrnec přiklop a dej do trouby a peč 3 hodiny. Pak z hrnce vyjmi maso a omáčku propasíruj přes cedník. Omáčku přiveď k varu, dochuť solí a pepřem. Dle potřeby doslaď cukrem. Na závěr zamásluj, zjemní to omáčku.
- Mezitím oloupej a na menší kousky nakrájej brambory. Uvař je v osolené vodě do měkka. Na hluboké pánvi orestuj nasucho na kousky nakrájenou slaninu. Poté přidej máslo, nasekanou jarní cibulku, růžový pepř a na závěr smetanu. Prohřej, dochuť solí a pepřem. Přidej uvařené brambory, rozšťouchej je, promíchej a na závěr přidej nasekanou petrželku.
- Zeleninu na ozdobu nakrájej na menší kousky, cibulku nech v celku. Vše orestuj na pánvi na másle. Dochuť solí a pepřem. Podávej s hovězím masem po burgundsku a šťouchanými bramborami.