Boloňské lasagne jsou tradice italské kuchyně. Ale! Co si pro jednou udělat lasagne se špenátem a trhaným masem? Kdo přijme naší výzvu?
U nás doma se dělá trhané maso ve velkém. Čas, který přípravě věnujete, je dlouhý. Výhodou je, že z jednoho masa můžete udělat hned několik jídel. Nejčastěji máme trhané maso s bramborovou kaší. Dáváme ho ale i do burgerů nebo do lasagní. Nechte se inspirovat.
Recept na naše boloňské lasagne najdete tady.
Lasagne se špenátem a trhaným masem
4 porce (pekáček o velikosti 30 x 20 cm)
příprava: 60 minut + čas na rub a pečení masa
Co na trhané maso?
500 g vepřového masa vcelku (plec nebo ramínko)
NA RUB
2 lžíce sušené cibule
2 lžíce soli
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička sladké papriky
1 lžička semínek koriandru
1 lžička sušeného česneku
1 lžička kmínu
½ lžičky kajenského pepře
½ lžičky pepře
Co na špenát?
1 lžíce oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
700 g mraženého listového špenátu
100 g modrého plísňového sýru
sůl a pepř
NA DOKONČENÍ
300 g sušených lasagní
Co na bešamel?
60 g másla
3 lžíce hladké mouky
600 ml plnotučného mléka
100 g parmazánu
sůl a pepř
špetka muškátového oříšku (nemusí být)
Jak na to?
- V hmoždíři nadrť směs koření, cibule, česneku a cukru. Vpracuj rub do celého masa a promasíruj. Přendej do pekáče, uzavři potravinářskou fólií a nech v chladu na 10 hodin odpočinout.
- Vypuštěnou šťávu odeber a dej si stranou, bude se ti hodit na podlévání. Maso přiklop a peč v předehřáté troubě při 120°C asi 8 hodin (přes noc). Podle potřeby podlévej šťávou. Měkké maso natrhej v trošce šťávy vidličkami a nech ještě v troubě prohřát, asi na 10 minut.
- Připrav si špenát. Na pánvi rozehřej olej, orestuj nadrobno nasekanou cibulku (nech zesklovatět), přidej nadrobno nasekaný česnek a čerstvě namletý pepř. Orestuj. Pak přidej (zmražený) špenát, sem tam zamíchej. Jakmile špenát úplně povolí, vmíchej sýr. Nech krátce provařit, ať se chutě spojí. Teprve pak dochuť solí (dle sýru). Nech tekutinu co nejvíce odpařit. Špenát si dej stranou, je lepší, když ho na lasagne nedáváš úplně horký.
- Mezitím si připrav bešamel. V hrnci rozehřej máslo, přidej mouku a při nižší teplotě míchej, dokud se nevytvoří světle hnědá jíška. Postupně přidávej mléko a průběžně míchej, dochuť solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přidej 50 g nastrouhaného parmazánu. Za krátkou dobu se vytvoří řídká kaše(pokud je moc hustá, nařeď troškou mléka). Bešamel udržuj v teple třeba na vypnuté plotýnce, ale už nevař.
- Troubu předehřej na 180°C. Na dno pekáče rozprostři trošku bešamelu, na něj vyskládej první vrstvu lasagní. Na ně zase dej trošku bešamelu, jinak může být spodní část lasagní nedopečená, tvrdá). Pak navrch dej vrstvu špenátu a trhaného masa. Následuje další patro lasagní. Znovu bešamel a tak stále dokola, až to celé zakončíš pláty lasagní. Nakonec dolej bešamel a zasyp zbytkem nastrouhaného parmazánu. Peč dozlatova, asi 40 minut.