Dostali jste chuť na osvěžující salát? V zimě? Proč ne! Máme pro vás recept, který je jako dělaný pro toto roční období. A plný vitamínů.
Základem je čekanka a také citrusy. Pomeranče a grepy se v salátu podávají v podobě segmentů – žádné slupky, jen doslova „plná“ šťavnatá chuť. Můžete navíc přidat opražená semínka, například dýňová. A nebojte se udělat si francouzský dresink do zásoby. Přendejte ho do uzavíratelné sklenice a skladujte v ledničce (max pár dnů). Bude se hodit na další salát.
Salát s čekankou a citrusy
4 porce
příprava: 15 minut
Co na salát?
2 pomeranče
2 grapefruity
2 puky bílé čekanky
1 červená cibule
1 granátové jablko
100 g černých oliv
200 g čerstvého sýru (nebo balkánského, fety)
1 hrst máty
čerstvý pepř dle chuti
Co na dresink?
100 ml olivového oleje
2 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce medu (nebo dle chuti)
Jak na to?
- Připrav si segmenty (měsíčky) z pomerančů a grapefruitů. Rozděl čekanku na jednotlivé listy. Granátové jablko ober o semínka. Červenou cibuli oloupej a nakrájej na tenká kolečka. Olivy dle chuti rozpul. Sýr nakrájej (nebo rozdrob) na menší kousky.
- Vše přendej na talířky. Přidej lístky máty, zlehka posyp čerstvým pepřem (dle chuti) a zakápni francouzským dresinkem. Ten si připravíš tak, že v misce olej s hořčicí a medem vyšleháš balónovou metličkou do krému. Chuť by měla být sladko-kyselá, podle potřeby dochuť.