Co s přebytky Vánoc? Pokud vám zůstalo kandované ovoce a ořechy, máme pro vás tip. Upečte si do zásoby granolu na snídani a uvařte si mléčnou rýži ke svačině.
Pokud chcete vegan verzi, není nic jednoduššího než klasické mléko v receptu nahradit kokosovým. Zbyl vám i vaječňák, klidně ho přidejte do mléčné kaše spolu s mlékem. Stejně tak můžete využít i trošku rumu, koňaku nebo whisky na provonění. Pro dospěláckou verzi.
Mléčná rýže s ovocem a granolou
2 porce
příprava: 40 minut
Co na mléčnou rýži?
150 g kulatozrnné rýže (arborio, carnaroli)
500 ml plnotučného mléka
20 g másla
30 g třtinového cukru (můžeš použít i med)
1 vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr, mletou skořici)
kandované ovoce dle chuti (ananas, meruňky, papaja, jahody)
gnanolu na posyp (náš recept najdeš tady)
Jak na to?
- V hrncinebo rendlíku si rozehřej máslo. Vmíchej rýži (neproplachuje se, aby si zachovala škrob stejně jako u risotta), prohřej na másle a poté zalij mlékem. Jakmile se začne rýže vařit, stáhni teplotu, aby jemně probublávala (spíše se „převalovala“).
- Přidej cukr a vanilku(můžeš i mletou skořici) vař za častého míchání 25-30 minut. Dle potřeby přilij mléko. Rýže má být hustší a na „zkus“. Do uvařené mléčné rýže přidej nasekané kandované ovoce, promíchej. Poté přendej do uzavíratelných skleniček (pokud ji nebudeš jíst hned) nebo rovnou do misky. Posyp granolou a podávej.