Zbyly vám doma ořechy a kandované ovoce z pečení vánočního cukroví? Připravte si z nich marokánky. Můžou se hodit jako jedlý dárek nebo svačina na výlety.
Na marokánky můžeš použít i bezlepkovou mouku, jakékoliv ořechy a sušené ovoce. Klidně přidej i sušenou citronovou nebo pomerančovou kůru. Do smetany vmíchej mletou skořici, hřebíček a badyán. Pro dospělé můžeš marokánky provonět alkoholem – hodí se rum nebo whisky.
Marokánky s ořechy a kandovaným ovocem
asi 20 marokánek (o průměru 10 cm)
příprava: 60 minut + zdobení
Co na marokánky?
125 ml smetany 33%
50 g másla
200 g moučkového cukru
50 g medu
80 g hladké mouky
250 g oříšků (vlašské ořechy, pekanové ořechy, mandle) – koupíte na Zdraveorechy.cz
250 g kandovaného ovoce (papája, jahody, meruňky, ananas) – koupíte na Zdraveorechy.cz
300 g hořké čokolády (ideálně 70 %)
Jak na to?
- Smetanu spolu s máslem a cukrem smíchej v hrnci a přiveď k varu. Vař za stálého míchání asi 2 minuty. Poté vmíchej med, přidej nasekané ořechy spolu s na malé kousky pokrájeným kandovaným ovocem. Vař na mírném plamenu přibližně 5 minut.
- Poté odstav a po chvilce (asi po 5 minutách) přidej mouku, pořádně promíchej. Plechy vylož pečicím papírem. Směs naber velkou lžíci a tvaruj marokánky na plechu. Dávej je dál od sebe a tvaruj do výšky více jak 1 cm. Marokánky můžeš dotvarovat i rukou namočenou ve vodě, nebude se to lepit.
- Troubu rozehřej na 200°C. Marokánky peč dozlatova, 10 až 15 minut (podle velikosti). Když je necháš v troubě déle a lehce se připálí, budou mít karamelovou chuť (ta nám vyhovuje více). Po upečení nech marokánky na kuchyňské mřížce zcela vychladnout. Ve vodní lázni rozpusť čokoládu. Marokánky otoč a potři je pomocí mašlovačky rozpuštěnou čokoládou. Nech zatuhnout. Můžeš jíst hned nebo je uložit na suché a chladné místo.