Patříte mezi ty, co si na Vánoce s chutí dají místo ryby řízek? Pak máme pro vás inspiraci! Podávejte Cordon Bleu jako sváteční jídlo.
Ve spolupráci s @moraviamleko jsme si pro vás připravili recept na kuřecí Cordon Blue plněný Horáckým sýrem. Že je to moc složité? Připravte si z kuřecích prsou kapsu, naplňte ji šunkou, sýrem, přiklopte, obalte v trojobalu a osmahněte. Teprve poté nakrájejte na menší díly. A co se hodí ke Cordon Bleu? Bramborová kaše!
Tip: Maso můžete použít kuřecí, krůtí nebo dle originální receptury telecí. Sýry pak jakékoliv – modrý sýr nebo na způsob ementálu.
Cordon Bleu
4 porce
příprava: 60 minut
Co na Cordon Bleu?
4 menší kuřecí prsa
8 plátků šunky
8 plátků sýru (Horácký sýr s oky MORAVIA)
olej na smažení (slunečnicový, řepkový…)
sůl a pepř
Co na trojobal?
6 vajec
hladká mouka
strouhanka
sůl a pepř
Co na bramborovou kaši?
1 kg brambor varného typu A, B
50 g másla (použili jsme máslo MORAVIA)
200 ml teplého mléka (Opočenské čerstvé mléko od BOHEMILK)
sůl
Jak na to?
- Kuřecí prsa očisti a rozřízni rovnoměrně napůl. Přendej na kuchyňské prkénko a plochou paličkou přes potravinářskou fólii rozklepej co nejvíce to půjde. Ale pozor, ať maso úplně neroztlučeš.
- Vždy na jeden řízek použij 2 plátky kuřecího masa. Osol a opepři jen z jedné strany (z tzv. vnitřní části). Vlož mezi ně plátek šunky, 2 plátky sýru a zase plátek šunky. Přiklop druhým plátkem kuřecího prsa, přikryj fólií a okraje opatrně sklepej paličkou na maso. Spojí se tím dva plátky masa k sobě.
- Opatrně obal v trojobalu. Nejdříve v hladké mouce, poté v rozšlehaných vejcích (my ještě k nim přidáváme trošku soli a pepře) a nakonec ve strouhance. Lépe se ti budou smažit, když řízky ještě jednou obalíš ve vajíčku a strouhance.
- Rozehřej na pánvi olej (vrstvu asi 1,5 cm) a pomalu smaž řízky tak, aby byly ponořené do poloviny výšky masa, dozlatova. Obrať a opakuj.
- Mezi tím si připrav bramborovou kaši. Ve slané vodě uvařené brambory (oloupané a nakrájené na čtvrtky) rozšťouchej (my používáme kuchyňského robota s balonovou metlou), přidej máslo a po promíchání teplé mléko. Vyšlehejte v krémovou kaši. Podávej s Cordon Bleu.