Patří pistácie mezi vaše oblíbené ořechy? Pak je využijte také při přípravě vánočního cukroví. Hodí se na ozdobu a do krému. I na křehké rohlíčky.
Jen pozor! Pistácie v tomto případě nesmí být solené. Dobrá zpráva je, že když si nepražených pistácií koupíte více, můžete z nich připravovat nejen tyto „bochánky“, ale dávat si je i do granoly, na kaši, k jogurtu. Rozhodně se neztratí ani v novém roce.
Kakaové sušenky s pistáciemi
na 21 sušenek
příprava: 60 minut + tuhnutí přes noc
Co na sušenky?
140 g másla, pokojové teploty
140 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
1 velký žloutek (bílek si nech na pomazání)
160 g hladké mouky
35 g kakaa holandského typu, prosetého
½ lžičky jemné mořské soli
60 g hrubě nasekaných pistácií (máme ze Zdraveorechy.cz)
Co na náplň?
40 g bílé čokolády
3 lžíce pistáciového krému (koupíte na Zdraveorechy.cz)
1 lžíce moučkového cukru
špetka mořské soli
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180°C. Plech vylož pečicím papírem. Změklé máslo přendej do mísy od robota, přidej cukry a pomocí nástavce „K“ vyšlehej v hladký nadýchaný krém. Poté zašlehej žloutek (bílek si nech stranou).
- Mouku smíchej s kakaem a solí. Přidej k máslovému krému a při nižších otáčkách vyšlehej těsto. Nemělo by se drobit (pokud ano, přidej po lžičce mléka). Těsto ještě na lehce pomoučněné ploše rukama vypracuj. Odebírej po cca 25 g kouscích (ale můžou být i menší) a z nich vyválej v dlani kuličku. Přendej na plech. Uprostřed udělej důlek. Ze stran pomaž bílkem a obal v nasekaných pistáciích.
- Peč v troubě 10–12 minut podle velikosti. Přendej na kuchyňskou mřížku a nech zcela vychladnout. Mezitím si připrav náplň. Ve vodní lázni rozpusť bílou čokoládou, odstav, vmíchej do ní pistáciový krém, moučkový cukr a sůl. Pomocí lžíce utři tak, aby tam nebyly žádné hrudky. Malou lžičkou nebo plnícím sáčkem naplň „důlky“ sušenek a nech v chladu zcela ztuhnout (minimálně 2 hodiny). Sušenky vydrží na chladném a suchém místě až 5 dnů.