I v tomto ročním období si vychutnejte dýně! Kromě polévky si můžete uvařit krémové těstoviny bez masa! Aspoň na chvíli zapomenete na pečení cukroví.
Víte, co je tohle za dýni? Máslová! Má tvar hrušky, uvnitř je krásně oranžová. Chuťově nasládlá, jemná a nemá moc semínek. Když přidáte trošku chilli získá ten správný říz! Nemusíte ji okrajovat, složitě vydlabovat, a kromě těstovin si z ní můžete připravit i pyré ke steaku. Dejte i vy šanci máslové dýni v kuchyni.
Těstoviny s dýní
4 porce
příprava: 1,5 hodiny
Co na těstoviny?
1 máslová dýně
6 stroužků česneku
½ lžičky sušeného chilli
4 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
100 ml smetany ke šlehání 33%
100 ml zakysané smetany
60 g másla
60 g parmazánu
2 jarní cibulky
opražená dýňová semínka na ozdobu
500 g těstovin
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180°C. Dýni rozkroj podélně na dvě poloviny. Vydlabej jádřince. Vnitřní části (vydlabané dýně) nakrájej nožem křížem. Místo, kde byl jadřinec, vyplň na plátky nakrájeným česnekem a chilli. Osol, opepři a zakápni olivovým olejem.
- Dýně peč dozlatova, asi 60 minut. Opečené dýně (tak jak jsou s česnekem a olejem) vydlabej a dužinu přendej do nádoby od mixéru. Přilij obě smetany, přidej máslo a rozmixuj dohladka.
- Dýňová semínka nasucho opraž. Parmazán nastrouhej, jarní cibulky nakrájej na kolečka. Uvař těstoviny dle návodu. Slij je a ještě horké těstoviny smíchej v hrnci s připravenou dýní. Přendej na talíře, posyp jarní cibulkou, semínky a parmazánem.