Pamatujete si z dětství na znojemskou omáčku? My ano, z domova, ze školní jídelny i z hospody, když se jelo na výlet s rodinou. Znají ji i vaše děti?
U nás doma patří znojemská mezi českou klasiku, kterou moc rádi vaříme. Milujeme hovězí maso, ale ještě víc nakládané okurky. Někdo je do omáčky přidává až na konci a dochucuje ji lákem, my ji už s okurkami vaříme. Chuť se krásně propojí a omáčka není tak kyselá. Podává se s houskovými knedlíky, kynutými nebo můžete vyzkoušet jednoduší verzi s práškem do pečiva.
Znojemská omáčky s knedlíky
4 porce
příprava: 2,5 hodiny
Co na znojemskou?
800 g hovězího válečku
50 g špeku
2 lžíce oleje
2 cibule
½ lžičky drceného kmínu
sůl a pepř
1 l hovězího nebo kuřecího vývaru
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce hladké mouky
200 g nakládaných okurek (bez láku)
Co na knedlíky?
500 g polohrubé mouky
špetka soli
1 prášek do pečiva
1 vejce
250 ml vlažné vody
4 rohlíky (ideálně den staré)
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180°C. Hovězí váleček našpikuj nebo můžeš špek nakrájený na malé kostičky přidat do základu (dle chuti). Na pánvi na rozpáleném oleji maso zprudka orestuj ze všech stran (tzv. zatáhni). Vyndej ho z pánve a na výpeku orestuj nakrájený špek, polovinu nasekané cibule a drcený kmín. Přendej do pekáčku spolu s masem, osol, opepři a podlij ¼ (studeného) vývaru. Peč přiklopené asi 2 hodiny, dle velikosti masa.
- Mezi tím na pánvi orestuj dohněda zbytek cibule. Vmíchej hořčici a krátce restuj (asi 2 minuty). Poté zapraš moukou, restuj a vše zalij zbývajícím vývarem. Pořádně promíchej tak, aby nevznikly žádné hrudky. Jakmile se omáčka začne vařit, přidej ¾ nakrájených okurek na půlměsíčky a pomalu vař.
- Půl hodiny předtím, než se ti maso upeče, začni připravovat knedlíky. Mouku smíchej se solí a práškem do pečiva, přidej vejce a vodu, vše promíchej. Pak přidej na malé kostičky nakrájené rohlíky, vše důkladně vypracuj. Z těsta vyválej 2 knedlíky, ty uvař ve vroucí vodě 15 minut, protoč (obrať) a z druhé strany dalších 15 minut. V páře stačí 26 minut. Vyndej, propíchej párátkem a nakrájej (ideálně režnou nití) na plátky.
- Upečené maso vyndej z pekáčku a výpek z něj přidej do omáčky. Dochuť jí solí, pepřem a podle potřeby můžeš přidat hořčici. Na posledních 10 minut přidej i zbylé okurky. Pokud se ti zdá omáčka příliš kyselá, doslaď ji jednoduše cukrem. Maso nakrájej na plátky a podávej spolu s knedlíky a omáčkou.