Věděli jste, že název ragú – pomalu dušené maso – vlastně znamená povzbuzovat chuť? A že kromě kořenové zeleniny můžete přidat i houby? Teď už ano.
Že nemáte kančí maso? Nevadí, ragú připravíte i z (ideálně doma) namletého mixu vepřového a hovězího masa. Místo červeného vína použijte portské víno, je mnohem „silnější“ a zároveň sladší. Ragú tak dostane výraznou i jemnou chuť zároveň. Portské ostatně u nás doma přidáváme skoro do všech receptů s vínem …
Tagliatelle s ragú a liškami
4 porce
příprava: přibližně 1,5 hodiny (dle masa)
Co na ragú?
olivový olej
1 červená cibule
600 g mletého masa (kančí plec)
¼ celeru
1 petržel
1 mrkev
3 řapíky celeru
2 stroužky česneku
½ lžičky drceného kmínu
2 lžíce rajčatového protlaku
100 ml portského vína
1 l slepičího vývaru (nebo kuřecí)
1 hrst sušeného oregana
50 g másla
sůl a pepř
cukr na dochucení
500 g tagliatelle
Co na lišky?
100 g lišek
1 šalotka
½ lžičky drceného kmínu
2 lžíce másla
100 ml slepičího (nebo kuřecí) vývaru na podlití
sůl a pepř
1 hrst nasekané petrželky
Jak na to?
- V hlubší pánvi na oleji orestuj nasekanou cibuli, pak vmíchej namleté kančí maso, osol a opepři. Restuj, dokud se neodpaří skoro všechna tekutina. Maso s cibulkou vyndej z páve (nech stranou) a na výpeku orestuj očištěnou a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, řapíkatý celer a česnek. Přidej kmín a restuj do měkka.
- Poté vmíchej protlak a restuj ještě 5 minut. Podlij portským vínem a jakmile se odpaří alkohol, podlij vývarem tak, aby byla zelenina ponořená. Přidej oregano, přiklop a dus (za občasného podlití vývarem) zeleninu do měkka, asi 40 minut.
- Takto upravenou zeleninu propasíruj do rendlíku (co zbude vyhoď) a dej znovu vařit (na mírném plameni). Dochuť solí, pepřem a cukrem. Na závěr přidej máslo (tzv. zamásluj pro jemnější konzistenci a chuť). Maso vrať zpět na pánev, zalij propasírovanou zeleninou, přiklop a dus asi 30 minut (aby maso změklo). Podle potřeby podlij vývarem. Uvař tagliatelle v osolené vodě dle návodu na obalu.
- Na lišky rozpusť na pánvi 1 lžíci másla, orestuj nadrobno nakrájenou šalotku. Jakmile zesklovatí, přidej nakrájené lišky, kmín a orestuj. Podlij troškou vývaru a restuj, dokud se neopaří všechna tekutina, asi 5 minut. Poté dochuť solí a pepřem. Na závěr nech rozpustit zbylé máslo a zasyp nasekanou petrželkou. Těstoviny rozděl na talíře, přidej ragú, lišky a podávej.