Ideální podzimní polévka je taková, co nejen zahřeje, ale hlavně zasytí. Mezi naše nejoblíbenější patří zelňačka, gulášová i frankfurtská. Která je ta vaše?
Polévky jsou vděčné, můžete je doslova uvařit „ze zbytků“. Domácím vývarem počínaje – ten nejlepší je jednoznačně pečený a dlouho tažený! Recept, jak na kuřecí vývar najdete zde. Zděláte ne i kořenovou zeleninu, co už na pohled nevypadá nejlíp. A pokud máte zbylé uvařené brambory, můžete je rozmačkat a zahustit jimi polévku místo mouky.
Frankfurtská polévka
4 porce
příprava: 40 minut
Co na polévku?
250 g párků
1 cibule
1 mrkev
200 g brambor varného typu A, B
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce hladké mouky
1 lžička sladké papriky
1 lžička zauzené papriky
1,25 l vývaru (kuřecího nebo slepičího)
sůl a pepř
1 velká hrst nasekané petrželky
chléb
Jak na to?
- Párky nakrájej na kolečka. Oloupej cibuli, mrkev, brambory a nadrobno je nakrájej. V hrnci na rozpáleném oleji orestuj párky tak, aby byly opečené. Poté je vyjmi z hrnce a dej stranou. Na výpeku orestuj cibulku s mrkví dozlatova. Vmíchej mouku a krátce restujte.
- Pak vmíchej obě papriky a nech je (v tuku) rozpustit, zalij vývarem, přidej nadrobno nakrájené brambory a vař do změknutí. Přidej předem orestované párky, a ještě chvilku povař. Dochuť solí a pepřem a ozdob nasekanou petrželku. Podávej s chlebem.