Máte doma jablka, co už nejsou úplně fit? Nevyhazujte je a upečte si je o víkendu k snídaní. Skořice dodá tu pravou podzimní náladu.
Crumble si můžete připravit ze zbytků jakýchkoliv vloček, sušeného ovoce a ořechů. A pokud si jí uděláte více, tím lépe. Zbytek si přendejte do pekáčku (s pečicím papírem) a upečte si z ní granolu. Bude se hodit během týdne, když spěcháte a potřebujete mít rychlou snídani po ruce.
Pečená crumble jablka
4 porce
příprava: 45 minut
Co na jablka?
4 větší jablka (nebo 6 menších jablek)
4 lžíce ovesných vloček
1 lžíce kakaa holandského typu
1 lžička skořicového cukru + na posypání
1 hrst sušených meruněk
1 hrst zlatých rozinek
1 lžíce nasekaných pistácií
2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
100 ml čerstvého pomerančového džusu
zmrzlina na podávání (vanilková, s ořechy apod.)
celá skořice na ozdobu
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180°C. Odkroj horní část jablek (se stopkou) a dej je stranou. Jablka z větší části uvnitř vydlabej. V míse smíchej ovesné vločky, kakao, skořicový cukr, nasekané meruňky, rozinky a ořechy. Vmíchej pomerančový džus.
- Jablka naplň směsí, přendej na pekáček vyložený pečicím papírem. Přidej i odkrojené horní části jablek. Peč dozlatova, asi 30 minut. Přendej na talíře. Přidej po kopečku zmrzliny, navrch přiklop horní částí jablka a dovnitř zapíchni celou skořici. Posyp skořicovým cukrem a hned podávej.