Když máme chuť na Asii, nejčastěji doma připravujeme kuře na různé způsoby. Nejraději ho máme smažené v těstíčku. A podáváme s jasmínovou rýží.
I když na první pohled toto jídlo vypadá lehce, snadno zasytí. Díky sladké a husté omáčce Hoisin, kterou v receptu kombinujeme se sójovou omáčkou a Srirachou. Ale hlavně kvůli kešu! Brokolice už je pak spíše odlehčující ingredience.
Hoisin kuře s brokolicí
4 porce
příprava: 45 minut
Co na kuře?
200 g hladké mouky
200 g kukuřičného škrobu
1 lžička soli
½ lžičky sladké papriky
200 ml vody (pokojové teploty)
1 vejce
olej na smažení
600 g kuřecích prsou
200 g kešu natural (máme ze Zdraveorechy.cz)
3 jarní cibulky
1 ks brokolice
sezamová semínka na ozdobu
sůl a pepř
Co na omáčku?
100 ml omáčky Hoisin
50 ml sójové omáčky
2 lžíce bílého octa
1 lžíce omáčky Sriracha
50 g krupicového cukru
1 lžička sušeného česneku
malý kousek čerstvého zázvoru
300 g jasmínové rýže
Jak na to?
- Uvař si jasmínovou rýži dle návodu. V míse smíchej hladkou mouku, škrob, sůl a papriku. Polovinu moučné směsi dej stranou do malé misky. Druhou polovinu moučné směsi smíchej s vodou, vejcem a vyšlehej v těsto. Připrav si omáčku. V míse promíchej všechny ingredience a dej stranou.
- Kuře nakrájej na nudličky, nejprve obal v připravené směsi mouky a poté přendej do připraveného těstíčka. Smaž ponořené v oleji v rozpálené pánvi dozlatova, asi 3 minuty. Osmažené kuře nech okapat od přebytečného oleje.
- V hlubší pánvi na lžíci oleje krátce osmaž bílé části jarní cibulky, poté přidej kešu a orestuj. Vmíchej osmažené kuře a zalij připravenou omáčkou. Restuj 4 minuty. Dochuť solí a pepřem.
- Brokolici rozděl na růžičky a vař v hrnci s vodou asi 3 minuty, slij. Na talíře nebo misky rozděl rýži, maso s omáčkou, brokolici, posyp zelenou částí jarní cibulky a zasyp sezamem. Podávej.