Podzim už ťuká na dveře! Ideální čas si upéct něco dobrého ze švestek. Například tento vláčný chlebíček provoněný skořicí, badyánem a vanilkou.
Kombinujete rádi švestky s mákem? Pak máme pro vás tip na malou úpravu tohoto receptu. Stačí, když mouku z poloviny nahradíte mletým mákem. Pokud máte doma jablka, pak je použijte místo švestek a polovinu mouky nahraďte najemno nasekanými vlašskými ořechy. A co s polevou? Můžete použít i klasickou bílou – z moučkového cukru se šťávou z citronu a horké vody.
Chlebíček se švestkami
forma na chlebíček o velikosti 25 x 10 cm
příprava: 1,5 hodiny
Co na chlebíček?
10 středně velkých a zralých švestek
3 lžíce třtinového cukru
1 lžička mleté skořice (máme z Kralovstvichuti.cz)
180 gramů másla pokojové teploty
1 hrnek moučkového cukru
½ lžičky mletého badyánu (máme z Kralovstvichuti.cz)
½ lžičky mleté vanilky (máme z Kralovstvichuti.cz)
3 lehce rozšlehané vejce
1 ¾ hrnku hladké mouky
špetka mořské soli
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce mléka (podle potřeby)
olej na vymazání formy
polohrubá mouka na vymazání formy
Co na polevu?
zbytek upečených švestek
1 lžíce másla
100 ml portského vína
třtinový cukr na dochucení
čerstvé švestky na ozdobu
moučkový cukr na posypání
Jak na to?
- Omyté švestky rozpul a každou půlku nakrájej na tři měsíčky. Přendej do misky a promíchej s cukrem a skořicí. Dej stranou. Horkovzdušnou troubu předehřej na 150°C. Formu na chlebíček vymaž olejem a vysyp moukou (případně vylož pečicím papírem).
- Změklé máslo s cukrem, badyánem a vanilkou vyšlehej v robotu pomocí balonové metly do hladkého krému. Postupně přidávej vejce vždy na střídačku s lžící z odvážené mouky (těsto nebude hrudkovatět). Nakonec zapracuj zbytek mouky, sůl a prášek do pečiva. Pokud je těsto příliš hutné, vmíchej 2 lžíce mléka a krátce při nižších otáčkách prošlehej.
- Polovinu těsta rovnoměrně rozděl na dno formy. Na těsto rozlož švestky tak, aby pokrývaly celou plochu. Zbylé švestky přendej do malého pekáčku. Nakonec rozprostři zbytek těsta do formy na chlebíček. Vlož chlebíček i pekáček se švestkami do trouby a peč dozlatova, asi hodinu. A jak poznáš, že je chlebíček upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.
- Upečený chlebíček nech na kuchyňské mřížce lehce vychladnout. V rendlíku rozehřej 1 lžíci másla. Přidej upečené švestky, krátce povař, přilij portské víno, nech vyvařit alkohol a podle potřeby dochuť cukrem. Zredukuj do krémové konzistence. Zabere to přibližně 10 minut. Poté rozmixuj tyčovým mixérem do hladka (můžeš ještě propasírovat přes sítko).
- Chlebíček opatrně vyklop. Přelij švestkovou polevou, ozdob na měsíčky nakrájenými čerstvými švestkami a zlehka posyp moučkovým cukrem. Nakrájej a podávěj.