Máte chuť na jednohubku v podobě topinky ze světlého pečiva? Pak možná oceníte recept na rychlou tapenádu z černých oliv, ančoviček a kaparů.
Poznáte rozdíl mezi crostini a bruschettou? Crostini v překladu (z italštiny) znamená opečené toasty, plátky nakrájené ze světlé bagety, které se podávají k jídlu. Jsou menší než bruschetta. Ta se připravuje jak ze světlého chleba, tak z bagety na grilu nebo grilovací pánvi. I když je povrch dokřupava ogrilovaný, bruschetta je uvnitř měkká. Podává se obložená jako náš chlebíček.
Olivová tapenáda
1 malá zavařovací sklenice (4-8 porcí)
příprava: 10 minut
Co na tapenádu?
200 g černých oliv (nebo zelených dle chuti)
3 filety ančoviček (slité)
1 stroužek česneku (nebo 1 lžička sušeného česneku)
1 lžíce nakládaných kaparů (slité)
1 lžíce extra panenského olivového oleje
šťáva z ½ citronu
sůl a pepř na dochucení
světlé pečivo na servírování
oregano na ozdobu
Jak na to?
- Olivy spolu s ančovičkami, kapary a česnekem vlož do nádoby na mixování. Rozmixuj ponorným tyčovým mixérem. Přidej olivový olej a šťávu z citronu, promíchej a dochuť solí a pepřem.
- Tapenádu podávej na způsob bruschetty – na opečeném pečivu. Případně ji můžeš použít místo pesta k těstovinám. Hodí se i jako základ, když pečeš např. kuře na olivách a na citronu.