Pamatujete si z dětství na vepřové ve skleničce? Praktické jídlo na chalupu, na výlet nebo k ohni. Naučíme vás hned dva způsoby jak na to – klasiku vařenou v páře i pečené maso v troubě.
Velkou výhodou vařeného vepřového masa je, že si ho můžete rozdělit do menších zavařovaček. Jíst ho jen tak na chlebu s cibulí. Nebo! Ho použít jako základ do rizota (toho českého), dopéct si ho a podávat se špenátem a bramborovým knedlíkem. Ale hodí se i k přípravě různých omáček jako je vepřové na paprice, na houbách, do segedínu…
Vepřové ve vlastní šťávě – vařené
4 zavařovací skleničky (o objemu 250 ml)
příprava: 15 minut + 4 hodiny zavařování
Co na vepřové?
500 g vepřového boku (bez kůže)
500 g vepřové kýty
1 lžíce soli
čerstvý pepř dle chuti
1 lžička drceného kmínu
1 lžička sušeného česneku
chléb na podávání
jarní cibulka na podávání
Jak na to?
- Vepřový bok očisti, kůži odřízni a v tomto případě vyhoď. Obě masa nakrájej na menší kostky (asi 2×2 cm). V míse promíchej se solí, pepřem, kmínem a sušeným česnekem. Podlij 100 ml vody. Zakryj potravinářskou fólií a nech v ledničce alespoň 2 hodiny odpočinout.
- Poté maso rozděl do čistých sklenic (sterilujeme je vroucí vodou) přibližně 1 cm pod okraj. Uzavři čistými víčky. Vař ve vodní lázni tak, že jsou sklenice z ¾ ponořené ve vodě (podle potřeby doplň vodu). Případně použij parní hrnec nebo parní troubu.
- Poté nech vychladnout (sklenice neobracejte víčkem dolů!), tuk ztuhne na povrchu. Přendej do ledničky (zatuhne to a vznikne sulc). Po otevření ihned spotřebuj (nejpozději do 48 hodin). Skladuj v ledničce. Podávej na chlebu s nakrájenou jarní cibulkou.
Vepřové ve vlastní šťávě – pečené
4 zavařovací skleničky (o objemu 250 ml)
příprava: 15 minut + 2 hodiny pečení + 2 hodiny zavařování
Co na vepřové?
500 g vepřového boku (i s odříznutou kůží)
500 g vepřové kýty
1 lžíce soli
čerstvý pepř dle chuti
1 lžička drceného kmínu
1 hlavička česneku na vypečení
2 lžíce vepřového sádla
chléb na podávání
červená cibule na podávání
Jak na to?
- Troubu rozehřej na 180°C. Vepřový bok očisti, kůži odřízni a nech stranou. Obě masa nakrájej na menší kostky (asi 2×2 cm). V míse promíchej se solí, pepřem a kmínem. Přendej do pekáčku. Na stranu dej kůži (vypeče se a dodá masu ještě lepší chuť). Přidej podélně rozkrojené půlky hlavičky česneku (i se slupkou) a sádlo.
- Peč dozlatova, asi 2 hodiny. Podle potřeby podlévej vodou. Poté maso přendej do čistých sklenic (sterilujeme je vroucí vodou), můžeš přidat i vyloupané (upečené) stroužky česneku. A zalij vypečeným tukem (z pekáčku) po okraj. Uzavři čistými víčky.
- Ve vodní lázni nebo v parním hrnci vař uzavřené sklenice ještě 2 hodiny. My je vařili v parní troubě.
- Poté nech vychladnout (sklenice neobracejte víčkem dolů!), tuk ztuhne na povrchu. Přendej do ledničky (zatuhne to a vznikne sulc). Po otevření ihned spotřebuj (nejpozději do 48 hodin). Skladuj v ledničce. Podávej na chlebu s nakrájenou červenou cibulí.