Hledáte inspiraci na recept se zeleným chřestem? A milujete sušenou šunku stejně jako my? K šunce a chřestu přidejte brambory, smetanu, sýr a zapečte si v troubě tohle dokonalé jídlo.
U nás na blogu najdete i další recepty s chřestem, se zeleným i bílým. Které to jsou? Vychutnejte si krémovou polévku, domácí těstoviny s chřestem a fetou nebo gnocchi s houbami. Nechybí ani pravé italské risotto nebo chřest obalený v parmazánu. Užijte si sezonu chřestu na maximum.
Zapečený chřest s bramborami
4 porce
příprava: 80 minut
Co na chřest?
1 kg brambor varného typu A, B
1 svazek zeleného chřestu (500 g)
3 lžíce cukru (krupice)
šťáva z 1 ½ citronu
100 g sušené šunky pršut
200 ml smetany ke šlehání (33%)
100 g sýru parmazán
2 jarní cibulky
sůl a pepř
máslo na vymazání pekáčku
Jak na to?
- Uvař brambory i se slupkou do měkka, nech je trošku zchladnout. Mezitím očisti chřest. V hrnci o objemu 2 l přiveď vodu s cukrem a šťávou z citronu k varu. Uvař chřest na skus, asi 4 minuty (dle velikosti). Poté chřest zchlaď v míse s vodou a ledem, zůstane křehký a neztratí barvu.
- Troubu rozehřej na 170°C. Brambory rozkroj na poloviny. Pekáček vymaž máslem a brambory do něj vyskládej. Osol a opepři. Svazek chřestu rozděl na 4 díly (nám to vyšlo vždy po 3 chřestech). Obal je v pršutu a rozlož na brambory.
- Smetanu smíchej s nastrouhaným parmazánem, vzniklou „kaši“ nech odpočinout. Jarní cibulku nakrájej na kolečka, přidej do pekáčku k bramborám a chřestu. Opět osol a opepři. Zalij rovnoměrně směsí ze smetany a sýru a peč dozlatova, asi 25 minut. Podávej.