Krémová rajská omáčka s hovězím masem a houskovým knedlíkem

Krémová rajská omáčka s hovězím masem a houskovým knedlíkem

Musí být rajská omáčka červená? Nemusí! Ta naše je díky mrkvi oranžová. Má sladší chuť, vyváženou šťávou z citronu. A podává se s knedlíkem.

Příprava domácí rajské omáčky není nejrychlejší. Zvláště pak, když je podávaná s hovězím masem. Je potřeba uvařit vývar do základu (v tomto případě ho doslova pečete v pekáčku v troubě) a potřebujete čas na kynuté houskové knedlíky. Česká kuchyně chce trpělivost, ale pokud je pravda, že láska prochází žaludkem, s tímhle receptem se můžete jít rovnou vdávat…

P. S.: Na blogu najdete i náš oblíbený recept na plněné papriky s rajskou omáčkou.

Rajská omáčka s knedlíkem

4 porce

příprava: 5 hodin

Co na rajskou omáčku?
1 kg hovězího masa (zadní nebo váleček)
2 mrkve
½ celeru
2 petržele
2 cibule
sůl a pepř
1 hrst tymiánu
5 nových koření
5 kuliček pepře
2 bobkové listy
1 hrst petrželky

Co na dokončení?
1 lžíce vepřového sádla
50 g špeku
2 cibule
3 mrkve
300 g rajčatového protlaku
2 lžíce hladké mouky
1 l hovězího vývaru (z pekáčku)
2 bobkové listy
1 lžíce tymiánu
250 ml smetany ke šlehání (33%)
sůl a pepř na dochucení
krupicový cukr a šťáva z 1 citronu na dochucení

Co na houskové knedlíky?
250 ml plnotučného mléka
½ lžičky krupicového cukru
10 g čerstvého droždí
500 g hrubé mouky + na podsypání
1 vejce
½ lžičky soli
1 houska nebo rohlík (ideálně krutony)

Jak na to?

  1. Troubu rozehřej na 140°C. Maso orestuj ze všech stran tak, aby se zatáhlo. Pak ho přendej do pekáčku spolu s očištěnou a na větší kousky nakrájenou cibulí, mrkví, celerem a petrželí. Přidej pokrájený špek, koření, osol a opepři. Podlij 500 ml vody a peč přiklopené 4 hodiny. Po 1 hodině pečení přidej 1 l vody (aby vzniklo dostatečné množství vývaru).
  2. Mezitím si připrav knedlíky (na jejich přípravu potřebuješ i s kynutím asi 1,5 hodiny). Do mísy od robota odvaž mouku, doprostřed rozklepni vejce, přidej droždí, sůl, cukr a zalij vlažným mlékem. Pomocí robota a hnětacího nástavce vypracuj těsto, na závěr přidej na kostičky nakrájenou housku nebo rohlík (ideálně krutony) a nech ještě prohníst. Nebo zapracuj rukou. Těsto na knedlíky přikryj utěrkou a nech v teple kynout 45 minut. Nakynuté těsto přendej na pomoučněný vál a vytvaruj z něj 2 oválné knedlíky.
  3. Knedlíky můžeš uvařit v páře (parní troubě při 100 % páry) po dobu 25 až 35 minut nebo je uvař ve velkém hrnci v osolené vodě z každé strany 12 minut, celkem 24 minut. Po vyjmutí je propíchej párátkem, aby se nesrazily, a knedlíky nakrájej.
  4. Upečené maso dej stranou a vzniklý vývar z pekáčku přeceď. V hrnci na sádle orestuj nadrobno nakájený špek spolu s nasekanou cibulkou, přidej mrkev a dále restuj. Jakmile cibulka zezlátne, přidej rajčatový protlak a restuj ještě 5 minut. Poté vmíchej hladkou mouku a restuj 2 minuty. Nakonec podlij vývarem, přidej koření a vař, dokud nezměkne mrkev, asi 20 minut.
  5. Vše rozmixuj najemno ve stolním mixéru (nebo v hrnci pomocí tyčového mixéru), vrať zpět do hrnce a přiveď k varu. Dochuť dle potřeby solí, pepřem, cukrem (dáváme až 10 lžiček!) a šťávou z citronu. Nakonec přilij smetanu a přidej na plátky nakrájené maso, nech prohřát v omáčce. Podávej s houskovým knedlíkem.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *