Crème brûlée s karamelovou krustou krok za krokem

Crème brûlée s karamelovou krustou krok za krokem

Jakým dezertem potěšíte každou ženu (i muže)? Crèmem brûlée! Je lehký, nahoře díky karamelu křupavý a můžete ho ozdobit dle chuti. Třeba jahodami.

Bojíte se, že je příprava crème brûlée složitá? Není! Musíte mít ovšem trpělivost a dodržovat teplotu a správný postup, aby vše klaplo, jak má. A náš tip na závěr? Žloutkový krém můžete vyšlehat s malým panákem kvalitního koňaku nebo s likérem Cointreau. Alkohol lze přidat i na závěr s cukrem a flambovat společně.

Crème brûlée

asi na 6 kokotek o průměru 8 cm

příprava: 80 minut + chladnutí

Co na crème brûlée?

500 ml smetany ke šlehání (33 %)

6 žloutků

50 g cukr krystal + na posyp (na karamel)

1 lžíce vanilkové pasty (nebo semínka z 1 lusku)

jahody + lístky máty na ozdobu

Jak na to?

  1. Troubu rozehřej na 120°C. Smetanu přelij do rendlíku a ohřej na  80-90 °C (těsně před varem). Do mísy přendej žloutky. Přidej k nim cukr a vanilkovou pastu (pokud máš semínka z vanilky, přidej je ke smetaně do rendlíku). Balonovou metličkou vyšlehej ve žloutkový krém.
  2. Smetanu stáhni z plotny a postupně za stálého míchání přidávej žloutkový krém. Rozděl do kokotek. Do hlubšího pekáčku přendej kokotky. Pak do něj nalij horkou (ne vroucí) vodu tak, aby dosahovala do ¾ formiček. Dej pozor, aby se ti vodala nedostala do krému v kokotkách.
  3. Peč nejprve přiklopené (postačí ti alobal) 30 minut, poté odklop a peč dalších 30 minut. Přendej na kuchyňskou mřížku a nech vychladnout. Poté dej kokotky do ledničky a nech crème brûlée zcela vychladnout.
  4. Před podáváním každý dezert zlehka posyp tenkou vrstvou cukru a flambovací pistolí vytvoř karamelovou krustu. Crème brûlée ozdob čerstvým ovocem, například jahodami a mátou nebo meduňkovými lístky. Podávej.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *