Jakým dezertem potěšíte každou ženu (i muže)? Crèmem brûlée! Je lehký, nahoře díky karamelu křupavý a můžete ho ozdobit dle chuti. Třeba jahodami.
Bojíte se, že je příprava crème brûlée složitá? Není! Musíte mít ovšem trpělivost a dodržovat teplotu a správný postup, aby vše klaplo, jak má. A náš tip na závěr? Žloutkový krém můžete vyšlehat s malým panákem kvalitního koňaku nebo s likérem Cointreau. Alkohol lze přidat i na závěr s cukrem a flambovat společně.
Crème brûlée
asi na 6 kokotek o průměru 8 cm
příprava: 80 minut + chladnutí
Co na crème brûlée?
500 ml smetany ke šlehání (33 %)
6 žloutků
50 g cukr krystal + na posyp (na karamel)
1 lžíce vanilkové pasty (nebo semínka z 1 lusku)
jahody + lístky máty na ozdobu
Jak na to?
- Troubu rozehřej na 120°C. Smetanu přelij do rendlíku a ohřej na 80-90 °C (těsně před varem). Do mísy přendej žloutky. Přidej k nim cukr a vanilkovou pastu (pokud máš semínka z vanilky, přidej je ke smetaně do rendlíku). Balonovou metličkou vyšlehej ve žloutkový krém.
- Smetanu stáhni z plotny a postupně za stálého míchání přidávej žloutkový krém. Rozděl do kokotek. Do hlubšího pekáčku přendej kokotky. Pak do něj nalij horkou (ne vroucí) vodu tak, aby dosahovala do ¾ formiček. Dej pozor, aby se ti vodala nedostala do krému v kokotkách.
- Peč nejprve přiklopené (postačí ti alobal) 30 minut, poté odklop a peč dalších 30 minut. Přendej na kuchyňskou mřížku a nech vychladnout. Poté dej kokotky do ledničky a nech crème brûlée zcela vychladnout.
- Před podáváním každý dezert zlehka posyp tenkou vrstvou cukru a flambovací pistolí vytvoř karamelovou krustu. Crème brûlée ozdob čerstvým ovocem, například jahodami a mátou nebo meduňkovými lístky. Podávej.