Recept na kakaový chlebíček s tvarohovým krémem a pomeranči

Recept na kakaový chlebíček s tvarohovým krémem a pomeranči

Co si pro tentokrát společně upéct jednoduchý chlebíček bez másla? To v receptu nahrazuje bílý jogurt a řepkový olej. Tahle dobrota se může hodit o víkendu ke svačině. 

U nás na Slepičárně najdete hned několik receptů na sladké chlebíčky. Nejčastěji z nich pečeme tenhle makový. Pro tentokrát jsem chtěla upéct kakaový s troškou kávy. Je krásně vláčný. Pokud se jej (stejně jako my) chystáte podávat s krémem, klidně přidejte do těsta trošku šťávy z pomeranče. A naopak, v případě, že nemáte doma pomeranče, vmíchejte do krému třeba maliny a ovoce použijte i na ozdobu.

Informace k vážení – použijte hrnek o objemu 250 ml.  

Kakaový chlebíček s krémem

1 forma na biskupský chlebíček o velikosti 10 x 24 cm

příprava: 60 minut

Co na chlebíček?

1 hrnek polohrubé mouky + na vysypání formy

1 balení prášku do pečiva

1 lžička mleté kávy na espresso (nemusí být)

¼ lžičky soli

½ hrnku kakaa holandského typu

1 hrnek třtinového cukru

3 vejce

190 g bílého jogurtu

½ hrnku oleje (řepkový, slunečnicový)

Co na krém?

250 g plnotučného tvarohu (ve vaničce)

1 lžíce moučkového cukru

kůra z 1 pomeranče

1 lžíce pomerančové šťávy

+ pomeranč na ozdobu

+ mletá skořice na posypání

Jak na to?

  1. Předehřej troubu na 180°C. Formu na chlebíček vymaž olejem a vysyp moukou. Do mísy přesyp suché ingredience. Promíchej balonovou metličkou (můžeš ručně nebo v robotu).
  2. Poté přidej vejce, jogurt a olej a míchej, dokud nevznikne hladké těsto. To nalij do formy na pečení a peč v troubě asi 45 minut. A jak poznáš, že je chlebíček upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane celá.
  3. Upečený chlebíček přendej na kuchyňskou mřížku a nech trošku vychladnout. Ale vyklop ho ještě teplý. Nech zcela vychladnout.
  4. Připrav si krém. Utři tvaroh s cukrem, kůrou a šťávou z pomeranče. Namaž krémem chlebíček, ozdob plátky pomeranče a můžeš zlehka posypat skořicí. Nakrájej a podávej.

P.S. Pokud nebudeš servírovat chlebíček hned, krémem ozdob vždy jen ty řezy, které se chystáte jíst.  

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *