Co si pro tentokrát společně upéct jednoduchý chlebíček bez másla? To v receptu nahrazuje bílý jogurt a řepkový olej. Tahle dobrota se může hodit o víkendu ke svačině.
U nás na Slepičárně najdete hned několik receptů na sladké chlebíčky. Nejčastěji z nich pečeme tenhle makový. Pro tentokrát jsem chtěla upéct kakaový s troškou kávy. Je krásně vláčný. Pokud se jej (stejně jako my) chystáte podávat s krémem, klidně přidejte do těsta trošku šťávy z pomeranče. A naopak, v případě, že nemáte doma pomeranče, vmíchejte do krému třeba maliny a ovoce použijte i na ozdobu.
Informace k vážení – použijte hrnek o objemu 250 ml.
Kakaový chlebíček s krémem
1 forma na biskupský chlebíček o velikosti 10 x 24 cm
příprava: 60 minut
Co na chlebíček?
1 hrnek polohrubé mouky + na vysypání formy
1 balení prášku do pečiva
1 lžička mleté kávy na espresso (nemusí být)
¼ lžičky soli
½ hrnku kakaa holandského typu
1 hrnek třtinového cukru
3 vejce
190 g bílého jogurtu
½ hrnku oleje (řepkový, slunečnicový)
Co na krém?
250 g plnotučného tvarohu (ve vaničce)
1 lžíce moučkového cukru
kůra z 1 pomeranče
1 lžíce pomerančové šťávy
+ pomeranč na ozdobu
+ mletá skořice na posypání
Jak na to?
- Předehřej troubu na 180°C. Formu na chlebíček vymaž olejem a vysyp moukou. Do mísy přesyp suché ingredience. Promíchej balonovou metličkou (můžeš ručně nebo v robotu).
- Poté přidej vejce, jogurt a olej a míchej, dokud nevznikne hladké těsto. To nalij do formy na pečení a peč v troubě asi 45 minut. A jak poznáš, že je chlebíček upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane celá.
- Upečený chlebíček přendej na kuchyňskou mřížku a nech trošku vychladnout. Ale vyklop ho ještě teplý. Nech zcela vychladnout.
- Připrav si krém. Utři tvaroh s cukrem, kůrou a šťávou z pomeranče. Namaž krémem chlebíček, ozdob plátky pomeranče a můžeš zlehka posypat skořicí. Nakrájej a podávej.
P.S. Pokud nebudeš servírovat chlebíček hned, krémem ozdob vždy jen ty řezy, které se chystáte jíst.