I v zimě si můžete dopřát odlehčený oběd nebo večeři. Lyonský salát s dijonskou zálivkou, pečenými krutony a slaninou vás zasytí. A nebojte se přidat i ztracené vejce.
U nás doma se jí saláty celoročně. Když není ideální doba na čerstvá rajčátka, používáme sušená. Pro chuť přidáváme rukolu a olivy. A když si potřebujeme vzít oběd s sebou, hodí se mít po ruce těstoviny, tarhoňu nebo kuskus.
Lyonský salát se ztraceným vejcem
2 porce
příprava: 25 minut
Co na salát?
1 lžíce olivového oleje
8 plátků anglické slaniny
1 malá bageta na krutony (světlá)
200 g mix salátů (ideálně i s čekankou)
1 šalotka
2 vejce
Co na zálivku?
100 ml olivového oleje
2 lžičky dijonské hořčice
25 ml vinného octa (světlého)
¼ stroužku česneku, propasírovaného
½ šalotky, najemno nasekané
mořská sůl a čerstvě namletý pepř
Jak na to?
- Troubu (ideálně horkovzdušnou) předehřej na 200°C. Na plech vyložený pečicím papírem dej plátky slaniny. Bagetu nakrájej na menší kousky, přidej ke slanině a peč dokřupava, asi 10 minut.
- Mezitím si připrav zálivku. Vyšlehej olivový olej spolu s dijonskou hořčicí. Přidej ocet, propasírovaný česnek a najemno nasekanou šalotku, dochuť solí a pepřem a ještě vyšlehej.
- Připrav si ztracená vejce. V kastrůlku přiveď vodu s octem k varu. Potřebuješ poměr ¾ vody na ¼ octa. Jakmile se začne voda vařit, zamíchej v ní lžící tak, aby se vytvořil vír. Do něj vlij vejce (dopředu si ho rozklepni do malé misky). Díky víru se vejce zabalí do požadovaného tvaru. Vař asi 2 minuty. Poté ztracené vejce vyndej a přendej do misky se studenou vodou, aby se zastavil var. Pokud připravuješ 2 saláty, opakuj proces i s druhým vejcem.
- Mix salátů ve větší míse promíchej se zálivkou. Přidávej ji postupně, aby v ní salát neplaval. Použij jen tolik, kolik budeš chtít a pak salát rozděl na talíře. Ozdob najemno nasekanou šalotkou, přidej opečenou slaninu, krutony, a nakonec ztracené vejce. Salát můžeš lehce osolit a opepřit.