Patříte mezi ty, co si raději k snídani dají něco slaného? A ideálně vajíčka? Přidejte baby špenát, sušenou šunku a mozzarellu.
Volské oko nebo ztracené vejce? Klidně obojí! A pokud dostanete chuť přeci jen na sladkou verzi, pak stačí, když upravíte pár ingrediencí v receptu. Přidej 1 vanilkový cukr a uber sůl, stačí ti špetka. Servíruj s bílým jogurtem, ovocem a na sucho opraženými oříšky.
Slané vafle s vejcem
10 vaflí
příprava: 50 minut
Co na vafle?
4 vejce
20 g třtinového cukru
375 ml plnotučného mléka
80 g rozpuštěného másla + na vymazání vaflovače
270 g hladké mouky
1 lžička soli
1 prášek do pečiva
Co na ozdobu?
10x volské oko připravené na trošce oleje
sůl a pepř
baby špenát
sušená šunka (např. Prosciutto Crudo, Jamón Serrano …)
mozzarella
Jak na to?
- V míse od robota vyšlehej pomocí balonové metly vejce s cukrem do krému. Při šlehání postupně přilévej mléko a poté i rozpuštěné (ne horké!) máslo. Nakonec vmíchej mouku se špetkou soli a prášek do pečiva. Vypracuj hladké těsto. Nech ho chvilku odpočinout, stačí 10 minut (nemusí do ledničky).
- Rozehřej vaflovač. Horký ho zezdola i seshora vymaž máslem a nalij do něj těsto tak, aby ti nepřeteklo. Přiklop a peč dozlatova, asi 5 minut. Mezitím neodklápěj.
- Na pánvi na trošce oleje si připrav volská oka, nezapomeň osolit a opepřit. Vafle podávej s baby špenátem, parmskou šunkou, natrhanou mozzarellou a nakonec ozdob volskými oky.