Cukroví na poslední chvíli: Měsíčky s citronovou polevou

Cukroví na poslední chvíli: Měsíčky s citronovou polevou

Co ještě upéct na Vánoce? Piškot! Ten potři citronovou polevou a vykrájej měsíčky. Ideální cukroví na poslední chvíli, co myslíte?

Tipy od Kamči, aby byly měsíčky co nejdokonalejší:

  • Měsíčky začni vykrajovat, když poleva není mazlavá, ale ještě není úplně ztuhlá. Nepolámou se ti tak okraje cukroví
  • Měsíčky vykrajuj od spodního okraje plechu směrem nahoru. První vykrojíš kolečko (to sněz) a pak už kolečko posouvej jen o polovinu jeho délky. Vzniknou krásné měsíčky a nebudeš mít skoro žádný odpad. 
  • Samozřejmě můžeš piškot dát i na plech bez pečícího papíru, raději ho ale vymaž máslem a vysyp polohrubou moukou. Počítej s tím, že se ti s vykrojenými měsíčky bude mnohem hůř manipulovat. 

Měsíčky s citronovou polevou

na 1 plech o rozměru 25 x 36 cm

příprava: 40 minut + 1 hodina na chladnutí piškotu a 30 minut tuhnutí polevy

Co na měsíčky?

5 vajec pokojové teploty

250 g cukru moučka

250 g hrubé mouky

50 g Hery pokojové teploty (nebo másla)

Co na polevu?

300 g moučkového cukru

3 lžíce citronové šťávy

2-3 lžíce horké vody  

Jak na to?

  1. Připrav si vejce a odvaž Heru. Odděl od sebe žloutky s bílkem (ten budeš později šlehat). 
  2. V robotu s nástavcem „K“ utři cukr s Herou do pěny. Až bude hotová, bude mít skoro bílou barvu. Potom postupně přidávej žloutky (klidně si je předtím prošlehej vidličkou).Míchej tak dlouho, až vznikne hladký krém.
  3. Poté vyšlehej tuhý sníh z bílků. Ten po lžicích, střídavě s moukou, přidávej ke krému, který se ti míchá v robotu. Opravdu dodrž tenhle postup, jen tak si zaručíš nadýchaný piškot.
  4. Předehřej troubu na 180°C. Na plech s vyšším okrajem, vyloženým pečícím papírem,  přelij těsto. Peč ho v troubě asi 15 minut. Pak piškot vyndej a nech úplně vychladnout. To zabere cca hodinu.
  5. Připrav si citronovou polevu. K cukru v misce přidej 2 lžíce horké vody. Zamíchej lžící. Pak  postupně přidávej šťávu z citronu a stále míchej. Míchej, dokud ti nevznikne hladká, trochu průhlednější hmota (případně přidej trochu vody).
  6. Polevu přelij na piškot. Až poleva na piškotu zatuhne (cca 30 minut), začni vykrajovat měsíčky. Ty se vykrajují pomocí kolečka či úzké skleničky. Každý měsíček hned vyndej a ulož do krabice. Sněz maximálně do tří dnů.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *