Co by to bylo za sváteční oběd bez svíčkové? Poradíme vám, jak krok za krokem připravit lák, maso i houskové knedlíky. A servírování už necháme na vás.
Že je svíčková omáčka nejlepší od babičky nebo od maminky? U nás ji připravuje chef podle rodinného receptu. Základem je kořenová zelenina, koření a kvalitní hovězí maso. Nemusí to být jen svíčková. U řezníka se zeptejte na falešnou svíčkovou, váleček, ořech nebo zadní hovězí. A nezapomeňte na špek!
P.S. U nás na blogu najdete i na recept na králíka se svíčkovou omáčkou.
Hovězí svíčková s kynutými knedlíky
4 porce
příprava: 3,5 hodiny + marinování masa v láku přes noc
Co na svíčkovou?
2 mrkve
1 petržel
½ celeru
2 cibule
malý kousek čerstvého zázvoru (asi 2 cm)
½ citronu + šťáva na dochucení omáčky
800 g hovězího masa (svíčková, falešná svíčková, váleček, ořech, zadní… )
50 g špeku (na prošpikování)
4 hřebíčky
5 ks nového koření
5 kuliček pepře
3 bobkové listy
6 lístků šalvěje
1 hrst sušeného tymiánu
1 lžička soli
2 lžíce octa
3 lžíce cukru + na dochucení
50 g másla na zpěnění zeleniny
2 lžíce oleje (řepkový, slunečnicový) na zatažení masa
200 ml smetany ke šlehání (33 %)
plátky citronu, brusinkový džem a šlehačka na terč
Co na houskové knedlíky?
250 ml plnotučného mléka
½ lžičky krupicového cukru
10 g čerstvého droždí
500 g hrubé mouky + na podsypání
1 vejce
½ lžičky soli
1 houska nebo rohlík (ideálně krutony)
Jak na to?
- Připrav si lák. Očisti a nakrájej kořenovou zeleninu, cibuli a zázvor oloupej a nasekej nadrobno. Citron nakrájej na plátky (i s kůrou). Vlož do hrnce, přisyp koření včetně soli, přilej ocet a vodu (tolik vody, aby se maso po zavaření mohlo do láku se zeleninou ponořit). Vař do změknutí zeleniny, asi 10 minut. Nech lák vychladnout.
- Mezitím odblaň maso. Špek nakrájej na menší kousky a maso jím prošpikuj. Pak vlož do vychladlého láku, přiklop a nech v chladu (ledničce) marinovat, ideálně přes noc.
- Troubu předehřej na 180°C. Maso z láku vyndej a nech stranou. Poté lák slij (uchovej!) a zeleninu zpěň na másle na pánvi. Maso na jiné pánvi orestuj na oleji ze všech stran tak, aby se „zatáhlo“. Dej ho stranou. Na té stejné pánvi výpek z masa zasyp cukrem a nech zkaramelizovat.
- Maso, zeleninu, zkaramelizovaný výpek a lák přendej do pekáčku a peč přiklopené do změknutí masa, asi 3 hodiny. Poté maso vyndej a nech odpočinout. Odstraň bobkové listy a nové koření a zeleninu i s lákem rozmixuj. Výslednou omáčku přepasíruj do hrnce, přiveď k varu, vmíchej smetanu a nech ještě krátce povařit, aby se chutě spojily. Pak omáčku dochuť podle potřeby cukrem, šťávou z citronu a solí. Maso nakrájej.
- V průběhu pečení masa si připrav kynuté knedlíky. Do mísy od robota odvaž mouku, doprostřed rozklepni vejce, přidej droždí, sůl, cukr a zalij vlažným mlékem. Pomocí robota a hnětacího nástavce vypracuj těsto, na závěr přidej na kostičky nakrájenou housku nebo rohlík (ideálně krutony) a nech ještě prohníst.
- Těsto na knedlíky přikryj utěrkou a nech v teple kynout 45 minut. Ve velkém hrnci přiveď vodu s troškou soli k varu. Nakynuté těsto přendej na pomoučněný vál a vytvaruj z něj 2 oválné knedlíky. Knedlíky vař v osolené vodě z každé strany 12 minut, celkem 24 minut. Po vyjmutí je propíchej párátkem, aby se nesrazily, a nakrájej knedlíky režnou nití.
- Svíčkovou podávej s knedlíky a ozdob terčem z citronu, brusinkového džemu a šlehačky.