Nechce se vám vykrajovat vánoční cukroví? Hledáte inspiraci na něco opravdu jednoduchého? Máme pro vás recept na palcové sušenky s marmeládou.
Přinášíme další tip na klasické cukroví. Tohle těsto je vlastně linecké. Jen je s ním méně práce a plnění marmeládou se dělá ve stejný den jako pečení, takže odpadá “slepování” cukroví ještě týden před Vánoci. Taky je fajn, že se nemusí kontrolovat, zda k sobě kousky pasují a nic se nerozláme.
Za recept i upečení děkujeme Kamče z Kampudem.cz.
Palcové sušenky s džemem
na 1 plech
příprava: 40 minut + nejméně 1 hodina chlazení těsta (ideálně přes noc)
Co na palcové sušenky?
50 g moučkového cukru
150 g hladké mouky
50 g mandlové mouky (máme ze Zdraveorechy.cz)
125 g studeného másla
1 žloutek
malinový džem
Jak na to?
- Do mísy od robota nasyp sypké suroviny a udělej v nich důlek. Do něj dej žloutek a navrch nakrájej na kostičky studené máslo.
- V robotu s hnětacím nástavcem vypracuj hladké těsto. Udělej z něj kouli, tu zabal do potravinářské folie a dej aspoň na hodinu odležet do ledničky
- Troubu předehřej na 180°C. Plech vylož pečicím papírem. Těsto si rozděl na čtvrtiny. Tři části zase vrať do lednice a z jedné vyválej váleček o průměru 1 cm. Ten rozděl na kousky cca 3 cm dlouhé. Z nich udělej kuličky, které skládej na plech. Kulatým koncem vařečky (hospodyňky to dělávaly palcem, já zase malíčkem) vytlač do kuličky důlek. Postupně takhle zpracuj celé těsto.
- Plech dej do trouby a peč 10-12 minut. Pak plech vyndej a nech cukroví úplně vychladnout (ideálně na kuchyňské mřížce).
- Připrav si malinový džem. Do vychladlých „palcovek“ dej marmeládu a nech zatuhnout (mělo by stačit 45 minut). Pak dej do uzavíratelné krabice a nech asi 14–21 dní odpočívat v chladu.