Máte letos chuť oslavit Vánoce trošku jinak? Nechte se inspirovat a připravte si spolu s námi a IKEA tradiční sedmichodové menu. Ve Švédsku se tyto svátky slaví ve velkém stylu a traduje se, že k prostřenému stolu se máte vrátit 7x.
Sedmichodové vánoční menu ve stylu švédské kuchyně
První chod – nakládané ryby
Co byste řekli na marinované sledě s koprem nebo v hořčičné omáčce?
Druhý chod – studené rybí pokrmy (gravlax)
K této příležitosti se perfektně hodí marinovaný losos uzený studeným kouřem.
Třetí chod – teplé rybí speciality
Kdo by odolal filetům z lososa s brusinkovou omáčkou?
Čtvrtý chod – vánoční šunka
I tady pro vás máme nachystaný recept na obalovanou šunku s batátovým pyré.
Pátý chod – masové kuličky musí být
Ale co si takhle upéct žebírka a podávat je s gratinovanými bramborami?
Šestý chod – sýry na talíři
Nezapomeňte přidat i brusinky, např. v podobě brusinkového džemu.
Sedmý chod – vánoční cukroví
Tradiční perníčky, ale také čokoládové kuličky „ze zbytků“ obalené v kokosu.
Losos s brusinkovou omáčkou – třetí chod
4 porce
Příprava: 30 minut
Co na lososa?
4 filety lososa SJÖRAPPORT
olivový olej na smažení
50 g anglické slaniny
200 ml smetany ke šlehání (33%)
3 lžíce brusinkového džemu SYLT LINGON
1 lžíce másla
sůl a pepř
citron na dochucení
sušené brusinky na ozdobu
pečené brambory na podávání
Jak na to?
- Filety z lososa osol a opepři. Na pánvi rozehřej olej a ryby osmaž zprudka ze všech stran. Troubu předehřej na 160°C. Filety přendej do pekáčku, který je vyložený pečicím papírem. Peč 15 minut.
- Mezitím si v pánvi na výpeku orestuj na malé kostičky nakrájenou slaninu. Poté ji nech stranou okapat (např. na talíři s ubrouskem – zbavíš se tak přebytečného tuku). Slaninu použiješ později při servírování na ozdobu.
- Připrav si smetanovou omáčku. Nalij smetanu do pánve (s výpekem) a trošku zredukuj – stačí o třetinu. Ochuť solí, pepřem a šťávou z citronu. Poté přidej máslo a nech rozpustit, vznikne hustší emulze (ale i tak tekutá).
- Na talíře rozděl filety z lososa, ozdob je smetanovou omáčkou, posyp slaninou a sušenými brusinkami. Podávej s pečenými bramborami.
Vánoční šunka s batátovým pyré – čtvrtý chod
4 porce
Příprava: 45 minut
Co na šunku?
800 g dušené šunky vcelku
4 lžíce hrubozrnné hořčice
4 žloutky
2 lžíce medu
sůl a pepř
strouhanka z nadrcených cornflakes
Co na pyré?
400 g brambor varného typu B
800 g batátů
250 ml smetany ke šlehání (33%)
100 g másla
sůl
Jak na to?
- Předehřej troubu na 160°C. Šunku obal v těstíčku z hořčice, medu, žloutků, soli, pepře a strouhanky. Těstíčko nesmí být tekuté, aby ale drželo na šunce.
- Obalenou šunku přendej na plech, který je vyložený pečicím papírem a peč nejprve 20 minut. Poté zvyš teplotu v troubě na 200°C a peč dozlatova, asi 10 minut.
- Brambory a batáty oloupej, nakrájej na menší kousky a vař v osolené vodě doměkka. Slij, přendej do mísy od robota a pomocí balónové metly míchej. Postupně přidej máslo, zahřátou smetanu a vyšlehej pyré. Podle potřeby dochuť solí.
- Upečenou šunku nakrájej na plátky pomocí nože na pečivo (s vroubky). Na talíře rozděl pyré (my to dělali pomocí cukrářského sáčku) a plátky šunky. Podávej.
Pečená žebra na švestkách – pátý chod
4 porce
Příprava: 1,5 hodiny + 1 hodina na marinování žeber
Co na žebra?
1,2 kg vepřových žeber (krátkých)
100 g sušených švestek
1 chilli paprička
100 ml pomerančového džusu
100 ml sójové omáčky
2 lžíce medu
1 lžíce hrubozrnné hořčice
sůl a pepř
50 g másla
zeleninový medailonek GRÖNSAKSKAKA jako příloha
Jak na to?
- Žebra očisti a odblaň. Sušené švestky a chilli papričku nasekej nadrobno. V kastrůlku rozehřej máslo, přidej švestky s chilli a krátce restuj. Přilij sójovou omáčku a džus. Redukuj na polovinu. Poté přidej med, dochuť solí a pepřem. Krátce povař, aby se chutě spojily.
- Směs v kastrůlku nahrubo rozmixuj tyčovým mixérem. Vzniklou marinádou potři žebra a nech je alespoň hodinu marinovat v ledničce. Pak předehřej troubu na 180°C. Žebra vlož do pekáčku, přiklop a peč hodinu. Poté odklop, zvyš teplotu v troubě na 200°C a peč dozlatova, asi 20 minut. Podle potřeby potři ještě zbylou marinádou.
- Žebra nakrájej a podávej ideálně se zeleninovými medailonky nebo gratinovanými bramborami..
Kuličky s perníčky a kokosem – sedmý chod
Asi 14 kuliček (o průměru cca 4 cm)
Příprava: 20 minut + 30 minut chladnutí
Co na kuličky?
100 g změklého másla
100 g čokolády s perníčky VINTERSAGA
100 g perníčků
1 lžíce brusinkového džemu SYLT LINGON
2 vanilkové cukry (40 g)
2 lžíce kvalitního kakaa
1 lžička mleté skořice
2 lžíce strouhaného kokosu + na obalení
Jak na to?
- Máslo vyndej z ledničky a nech ho povolit. Čokoládu s perníčky nasekej nadrobno (ideálně v mixéru s nástavcem na sekán). Přendej do větší mísy. Přidej máslo, brusinkový džem, cukr, kakao, skořici a 2 lžíce strouhaného kokosu (nebo dle potřeby). Vypracuj těsto, které se bude trošku lepit a bude možné z něj tvarovat kuličky.
- Těsto na kuličky dej do ledničky, alespoň na 30 minut (máslo trošku ztuhne a kuličky se pak budou lépe tvarovat). Poté si do další mísy nasyp kokos, tvaruj kuličky a obal je v kokosu. Podávej nebo přendej do uzavíratelné dózy a nech v chladu, maximálně však 2 dny.