S podzimem a zimou přichází chuť na krémové polévky. Dýňová, mrkvová, z pečených paprik nebo celeru, ale ta z žampionů je výborná! A zasytí.
Mezi naše oblíbené polévky patří ty s houbami. Kulajda, bramboračka a v neposlední řadě krém. Do základu vždy použijeme kořenovou zeleninu a doma tažený vývar. Slepičí je ideální, ale ten pečený z kuřete také nemá chybu. A pokud sušíte houby do zásoby, pak si z nich můžete nadrtit v hmoždíři i houbové koření – v podobě prášku. Ten se pak hodí, když vaříte nebo pečete jídlo se žampiony. Dodá to tu správnou houbovou chuť.
Žampionový krém
4 porce
Příprava: 45 minut
Co na polévku?
1 velká cibule
1 mrkev
1 petržel
¼ celeru
400 g žampionů + 4 žampiony na ozdobu
250 ml smetany ke šlehání (33%)
1 l domácího kuřecího vývaru
50 g másla
1 lžička drceného kmínu
1 lžíce sušeného oregana + čerstvé lístky na ozdobu
sůl a pepř
olivový olej
Jak na to?
- Cibuli a kořenovou zeleninu oloupej a nadrobno nakrájej. Žampiony nakrájej na menší kousky (pár si jich nech na ozdobu – ty nakrájej na plátky). V hrnci rozehřej máslo a orestuj cibulku (pozor, nepřipal ji!). Přidej zeleninu a drcený kmín, orestuj do zlatova.
- Poté vmíchej nakrájené žampiony, restuj, dokud není zelenina „na skus“. Dle potřeby podlévej vývarem. Poté dolij zbytek vývaru, přidej oregano a vař 10 minut. Rozmixuj tyčovým mixérem, vmíchej smetanu a ještě krátce povař, aby se chutě spojily. Dochuť solí a pepřem (pokud máš, můžeš přidat i prášek ze sušených hub).
- Na pánev si nalij trošku olivového oleje. Plátky žampionů na něm opeč dozlatova. Ozdob jimi polévku. A přidej lístky čerstvého oregana, pokud máš.