Patří cheesecake mezi vaše oblíbené dezerty? A milujete stejně jako Švédové vše, co je z kávy? Spojte tyto dvě lásky a upečte si s námi oblíbený krémový koláč.
Víte, co je FIKA? Švédové tak nazývají pauzu (nejen) na kávu (která u nich doslova teče proudem). Je to společenská událost, kdy se lidé scházejí, povídají si a také jedí! Slané svačinky, ale i ty sladké v podobě sušenek nebo koláče. Když jsme vymýšleli sladký recept na způsob švédské kuchyně pro IKEA, volba byla jasná – kávový cheesecake.
Kávový cheesecake
Forma o průměru 24 cm
Příprava: 2 hodiny + tuhnutí přes noc
Co na cheesecake?
320 g máslových sušenek (my měli mandlové KAFFEREP z IKEA)
120 g másla, rozpuštěné + na vymazání formy
400 g mascarpone
600 g lučiny
4 vejce
3 žloutky
130 g třtinového cukru
120 ml silného espressa (ze 2 lžic kávy PÅTÅR z IKEA)
kakao holandského typu na posypání
Jak na to?
- Vajíčka, mascarpone a lučinu vyndej z lednice asi 1 hodinu předem, aby měly pokojovou teplotu.
- Troubu předehřej na 180°C. Formu vymaž máslem a vylož kruhem vystřiženým z pečicího papíru. Máslo rozpusť a nech trošku vychladnout. Sušenky nadrť (použij uzavíratelný sáček od IKEA, paličku a poté váleček na těsto). Přendej do mísy a promíchej s máslem. Upěchuj (můžeš i dnem skleničky) na dno formy a trochu do stran. Peč lehce dozlatova, asi 15 minut. Poté nech vychladnout.
- V troubě sniž teplotu na 160°C. Na dno trouby dej pekáček s vroucí vodou (tím se v troubě vytvoří pára). Připrav náplň na cheesecake. V míse vyšlehej mascarpone s lučinou, vejci, žloutky, cukrem a lehce vychladlým espressem. Nalij náplň na předpečený korpus. Zvenčí pečlivě obal formu alobalem, aby se vlhkost z páry nedostala dovnitř ke koláči.
- Cheesecake peč nejprve 40 minut bez otevření trouby (to je důležité). Poté otestuj, zda už je uvnitř upečený. A to tak, že lžičkou zaklepeš na okraj formy a pokud se náplň nebude třást jako želé, cheesecake je hotový. V případě, že se náplň klepe, peč dál a kontroluj stejným způsobem každých 5 minut.
- Upečený cheesecake nech v pootevřené troubě (mezera asi 5 až 10 cm) vychladnout na pokojovou teplotu. Poté sundej alobal a přendej do ledničky. Nech tuhnout ideálně přes noc, minimálně však 5 hodin. Poté opatrně vyndej z formy, sundej pečicí papír, posyp kakaem, nakrájej a podávej.
Proklikni se přímo na recept v IKEA.