Existuje tolik způsobů, jak připravit kuře. Ze stehen, prsou a křídel uvaříte dokonalou krémovou omáčku provoněnou dijonskou hořčicí. A ještě vám zbude skelet na vývar.
Beze zbytku. Tak vaří gastro fandové i špičky v gastronomii. A samozřejmě z kvalitních surovin! Však to znáte, nepotřebujete „milion“ ingrediencí. Na pořádný základ si vystačíte s cibulí, česnekem a tukem (olejem, máslem, sádlem nebo slaninou). Kupujte šťastné kuře a když se to hodí, přilijte víno. Do jídla i do skleničky.
Kuře s hořčičnou omáčkou
4 porce
Příprava: 1,5 hodiny
Co na kuře?
části 1 kuřete (stehna, křídla, prsa)
sůl a pepř
olivový olej
50 g anglické slaniny
1 větší cibule
2 stroužky česneku
snítky tymiánu (může být i sušený)
50 ml suchého bílého vína
200 ml kuřecího vývaru
1 lžíce dijonské hořčice
50 ml smetany na šlehání (33 %) na zjemnění
jarní cibulka na ozdobu
pečené brambory na podávání
Jak na to?
- Vykosti kuře. Stehna rozděl na stehno a paličku. Prsa i s kůží rozpul, křídla zbav letek. Ze zbytků (skeletu a spol.) si uvař vývar. Kuřecí maso osol a opepři. Na hlubší pánvi (takové, která může do trouby) rozehřej olej. Maso „zatáhni“ z obou stran dozlatova. Dej stranou.
- Troubu předehřej na 180°C. Slaninu nakrájej na kostičky. Cibuli a česnek oloupej a nadrobno nakrájej. Na výpeku v pánvi orestuj slaninu s cibulí, poté přidej česnek a tymián, restuj. Zalij vínem a redukuj. Poté nalij vývar a dál redukuj, asi tak na polovinu. Vmíchej hořčici, nech krátce povařit a přidej zpátky kuřecí maso. Maso pořádně polij omáčkou, nejlépe pomocí lžíce. Přiklop a pánev vlož do trouby.
- Peč přiklopené 30 minut. Poté odklop, maso znovu polij omáčkou a peč dozlatova, asi 30 minut. Nakonec vmíchej smetanu a ještě 5 minut peč, aby se chutě propojily. Ozdob nakrájenou jarní cibulkou (nebo plocholistou petrželkou) a podávej s pečenými bramborami.
TIP jak si upéct brambory:
Troubu předehřej na 180°C. Omyj brambory, a i se slupkou je nakrájej na větší měsíčky. Přendej do pekáče, osol, opepři, zakapej olejem a promíchej. Peč dozlatova, asi 45 minut. Podle toho, jak jsou brambory velké. Můžeš je péct i s rozpůlenou cibulí a stroužky česneku (bez slupky). A neboj se přidat i snítky rozmarýnu, listy šalvěje…