Kdo by odolal filetu z lososa? Přidejte omáčku ze zeleného pepře a polotvrdého sýru. A jako přílohu vyzkoušejte šťouchané brambory se slaninou a bylinkami.
Když švédská kuchyně, tak losos. Také si i vy z nákupů v IKEA vozíte domů pár filetů z lososa? Tak přesně pro vás máme chuťově vytuněný recept. Hodí se jak při slavnostní příležitosti, tak i kdykoliv usednete s rodinou k jídelnímu stolu. Vyhrajte si i se stylingem, protože víte co? Jíme i očima.
Losos s pepřovo-sýrovou omáčkou
4 porce
Příprava: 45 minut
Co na brambory?
1 kg brambor varného typu A, B
4 jarní cibulky
100 g anglické slaniny
50 g másla
150 ml smetany 33%
1 hrst nasekané petrželky
sůl a pepř
Co na omáčku?
150 g nastrouhaného polotvrdého sýru (mix sýrů OST PRÄST® a OST HERRGÅRD®)
3 šalotky
40 g anglické slaniny
2 lžíce nakládaného zeleného pepře
1 lžíce řepkového oleje
150 ml kuřecího vývaru
100 ml smetany 33%
1 hrst nasekaného kopru
sůl a pepř
špetka muškátového oříšku
Co na lososa?
500 g lososa SJÖRAPPORT
mořská sůl
zauzená sůl
hladká mouka na obalení
Jak na to?
- Brambory oloupej a nakrájej na kostičky. Uvař je v osolené vodě doměkka. Nakrájej jarní cibulky i s natí na kolečka, nasekej petrželku a slaninu nakrájej na kostičky. Na pánvi na oleji orestuj slaninu. Přidej cibulku, nech rozpustit máslo a vlij smetanu. Vmíchej petrželku a dochuť solí a pepřem. Našťouchej s uvařenými bramborami.
- Nastrouhej sýry. Šalotky a slaninu nadrobno nakrájej a v rendlíku je na oleji orestuj. Přidej scezený zelený pepř a opět orestuj. Zalij vývarem. Vmíchej sýr a smetanu, krátce povař. Rozmixuj do hladka. Dochuť solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Filety z lososa osol, opepři a zlehka obal v hladké mouce. Orestuj ryby na pánvi na oleji dozlatova, z každé strany asi 4 minuty. Podávej se šťouchanými bramborami, zalij omáčkou a můžeš ještě ozdobit zeleným pepřem, bylinkami a jarní cibulkou.
Proklikni se přímo na recept v IKEA.