Naše dětství – to je smaženice z hub. Zvládne ji úplně každý. Stačí vám pár ingrediencí a pánev. A trošku chleba, ať se vám lépe tráví.
Co byste měli vědět, když se pustíte do smaženice? Používejte jen jedlé houby, které znáte a hlavně poznáte! Očistěte je a nakrájejte na kostičky, žádné plátky. Kostičky zůstanou vcelku a ze smaženice se nestane „lepivá směs“. Důležitý je postup – i tady má svá pravidla, tempo… Houby musí změknout, ale nerozbřednout se. Vajíčka už si pak dolaďte podle toho, jak je máte rádi. Mohou být tekutější i úplně pevná. A pokud máte pažitku, šup tam s ní!
Smaženice z čerstvých hub
2 porce
Příprava: 30 minut
Co na smaženici?
4 hrsti nakrájených hub
10 g špeku (když není špek tak místo oleje dej 1 lžíci másla)
1 cibule (my použili červenou)
1 lžíce oleje (řepkový, slunečnicový)
1 lžička drceného kmínu
sůl a pepř
2 vejce
1 jarní cibulka
Jak na to?
- Houby, špek a oloupanou cibuli nakrájej na kostičky (u hub asi 1,5 cm, ostatní menší). Na pánvi rozehřej olej, přidej špek a orestuj. Poté vmíchej cibuli s kmínem a zarestuj.
- Nakonec přidej houby, osol a opepři, zamíchej, podlij troškou vody a přiklop. Nech dusit, asi 10 minut (dokud nebudou houby měkké).
- Poté odklop, vmíchej (předem v hrnku vidličkou promíchaná) vejce. Restuj, dokud se neusmaží. Přidej na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Krátce společně orestuj. Podávej.