Máte chuť na netradiční omáčku? Vyzkoušejte tu z nakládaného zeleného pepře. Je pikantní tak akorát a dodá masu ten správný říz!
Tento recept je jako dělaný na léto. Pečená kotleta, restované brambory – to zní jako chalupářská chuťovka. Když si k tomu připravíte smetanovou omáčku ze zeleného pepře, stane se z na první pohled jednoduchého jídla luxusní záležitost. Oběd, kterým pohostíte rodinu i přátele.
Kotlety s omáčkou ze zeleného pepře
4 porce
Příprava: 80 minut
Co na kotlety?
4 kotlety (ideálně i s kostí)
sůl a pepř
olej (slunečnicový, řepkový) na kotlety i brambory
800 g brambor (varný typ A, B)
200 g anglické slaniny
2 šalotky
2 lžíce nakládaného zeleného pepře (scezený)
100 ml hovězího vývaru
100 ml smetany 33%
1 hrst nasekané petrželky
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180°C. Kotlety osol, opepři a zprudka je na oleji orestuj z obou stran do zlatova. Přendej do pekáče. Peč přiklopené asi 40 minut. Poté odklop a peč ještě 20 minut, dokud maso nebude měkké. Podle potřeby podlij vodou.
- Jakmile odklopíš maso v troubě začni si připravovat brambory. Omyj je, oloupej a nakrájej na čtvrtky. Uvař je v osolené vodě doměkka. Poté je slij. V pánvi rozehřej olej a orestuj brambory ze všech stran dozlatova.
- Výpek z kotlet slij na pánev a osmaž na něm nadrobno nakrájenou slaninu a šalotku. Přidej scezený nakládaný zelený pepř, podlij vývarem a restuj 10 minut. Přidej smetanu a krátce povař, asi 1 minutu. Poté směs z pánve přelij do mixovací nádoby a rozmixuj do hladka. Přelij zpět do pánve, ještě krátce povař, aby se chutě propojily a podle potřeby osol.
- Kotlety podávej s restovanými bramborami přelité omáčkou a ozdob nasekanou petrželkou.