Jak na grilovaný vepřový bok se zeleninou a rýží

Jak na grilovaný vepřový bok se zeleninou a rýží

Grilovat nemusíte jen steaky. Zkuste tento recept na sweet and chilli verzi z trouby! Přidejte salát z mrkve a zelí, a jako přílohu si dejte rýži.

Bez vakuovačky už nedáme ani ránu. Možná se vám to zdá jako zbytečnost, ale pokud si kupujete kvalitní maso do zásoby nebo jste propadli metodě sous vide (příprava zavakuovaného jídla ve vodní lázni s řízenou teplotou), pak je to nutnost. Co nás baví nejvíce? Že k masu můžete přidat bylinky, koření, olej a i třeba citron, zavakuovat to a nechat v ledničce i pár dnů. A když máte čas a chuť, tak to vytáhnete a třeba ugrilujete…

Grilovaný bok se zeleninou a rýží

4 porce

Příprava: 45 minut + rozležení (maso min. 3 hodiny, zelenina min. 1 hodinu)

Co na grilovaný bok?

800 g vepřového boku

4 stroužky česneku

1 lžička nasekaného zázvoru

sůl a pepř

sušené chilli papričky dle chuti

1 lžička růžového pepře

4 lžíce sójové omáčky

sezamová semínka na posypání

rýže basmati na podávání

Co na zeleninu?

2 mrkve

¼ hlávky červeného zelí

sůl

cukr (třtinový, krupicový…) dle chuti

ocet vinný dle chuti

Co na marinádu?

100 ml vinného octa

50 ml sójové omáčky

200 ml sweet and chilli omáčka – recept na naší domácí najdete tady

1 lžíce medu

2 lžíce kečupu

1 lžička tabasca

100 g másla

Jak na to?

  1. Bok si nakrájej na asi 1 cm silné plátky. Potři maso utřeným česnekem a zázvorem, posyp chilli a růžovým pepřem, osol a opepři. Přendej do vakuovacího sáčku, zalij sójovou omáčkou a zavakuuj. Maso nech alespoň 3 hodiny v lednici, nejlépe přes noc.
  2. Mrkev a zelí nakrouhej na jemné plátky, osol (ale jen trošku, vždy se dá dosolit), přidej cukr a ocet dle chuti. Promíchej v misce, zabal ji do potravinářské fólie a nech alespoň hodinu odpočívat v ledničce. Zelenina zkřehne a chutě se rozloží. 
  3. Připrav si marinádu. Do hrnce nalij vinný ocet a zredukuj na polovinu. Vmíchej sójovou omáčku, přiveď k varu, přidej sweet and chilli omáčku, med, kečup a tabasco. Vař asi 10 minut, na závěr přidej máslo (marinádu to krásně zjemní) a ještě krátce povař. 
  4. Troubu předehřej na gril na 210°C. Plátky boku přendej na plech vyložený pečicím papírem, potři troškou marinády  a griluj dozlatova, asi 25 minut (dle tloušťky masa). V průběhu grilování ještě bok potři marinádou. Uvař si rýži basmati dle návodu. Ogrilované maso podávej s rýží a zeleninou, zalij zbývající marinádou a ozdob sezamovými semínky. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *