Hledáte inspiraci na bezmasé jídlo? Osmahněte si květák v těstíčku a podávejte ho v pita chlebu spolu s červeným zelím, chipotles dipem a koriandrem.
Chutná vám tradiční květák? Co si ho pro tentokrát připravit trošku jinak? V lehce pikantní verzi s chipotles a do ruky, tedy do pita chleba. Ale můžete použít i tortillu. Možná se vyděsíte z tolika ingrediencí, ale po bližším prozkoumání zjistíte, že je pravděpodobně máte doma. A že tento recept je tak jednoduchý, že ho zvládnou i puberťáci bez vaší pomoci.
Smažený květák v pita chlebu
4 porce
Příprava: 45 minut
Co na zelí?
¼ hlávky červeného zelí
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce třtinového cukru
sůl a pepř
šťáva z citronu (nebo vinného octu) na dochucení
Co na dip?
200 ml majonézy
1/3 chipotles en adobo (20 g z konzervy o hmotnosti 105 g)
1 hrst nasekaného koriandru (případně plocholisté petrželky)
sůl a pepř
šťáva z citronu na dochucení
Co na těstíčko na obalování květáku?
1 menší květák
2 vejce
20 g najemno nastrouhaného parmazánu
1 lžička kurkumy
sůl a pepř
3 lžíce plnotučného mléka
3 lžíce polohrubé mouky
olej na smažení
Co na dokončení?
4 pita chleby
2 jarní cibulky
2 hrsti čerstvého koriandru (případně plocholisté petrželky)
Jak na to?
- Připrav si zelí. Nakrájej ho (proti „létům“) na tenké plátky. Přendej do misky, přidej olivový olej, cukr, sůl, pepř a promíchej. Dochuť šťávou z citronu nebo octem. Misku zabal do potravinářské fólie a v ruce s ní zatřep, aby se zelí ještě promíchalo. Misku dej do ledničky a nech asi 30 minut odpočinout.
- Na dip v misce vidličkou promíchej majonézu s chipotles en adobo a s nasekaným koriandrem. Dochuť solí, pepřem a šťávou z citronu. Před podáváním nech v ledničce odpočívat.
- Květák rozeber na růžičky. Přiveď k varu větší hrnec s vodou, přidej asi 1 lžíci soli a 1 lžičku celého kmínu. Květákové růžičky vař do změknutí, přibližně 5 minut. Slij a nech vychladnout.
- Připrav si těstíčko na obalování. Ve větší misce vyšlehej vejce s najemno nastrouhaným parmazánem, kurkumou, solí a pepřem. Přidej mléko, mouku a vyšlehej těsto. Ve fritovacím hrnci rozpal (když ho nemáš, použij rendlík) olej a vyzkoušej „kapkou těstíčka“, jestli je těsto ideální: při smažení se zatáhne jako svítek.
- Postupně smaž obalené růžičky květáku dozlatova a nech je „okapat“ na cedníku. Pita chleby rozděl na polovinu a nahřej je v páře. My to děláme tak, že pita chléb vložíme do uzavíratelného sáčku (např. z Ikey), přidáme dovnitř pár kapek vody, uzavřeme a v mikrovlnce nahřejeme po dobu 30 sekund. Pita chléb pak bude měkký. Nakrájej jarní cibulku.
- Pita chleby opatrně rozevři, pozor, mají tendenci se trhat. Střídavě dovnitř dávej osmažené květáky a zelí. Nakonec je ozdob nakrájenou jarní cibulkou, lístky koriandru a zakapej dipem.