Zbyly vám v bílky z pečení? Použijte je na kokosky. Na recept potřebujete jen 4 ingredience!
Dělávala vaše babička nebo maminka kokosky? Odlehčí tradiční máslové cukroví a navíc se zbavíte přebytečných bílků a využijete strouhaný kokos. A to všechno za hubičku! Skvělé jsou i pusinky, které najdete tady.
Kokosky s marmeládou
asi na 2 plechy
příprava: 30 minut (+ ideální rozležení 14 dnů)
Co na kokosky?
5 bílků vajec velikosti M (z lednice)
300 g cukru krupice
250 g strouhaného kokosu (dle potřeby)
2 lžíce meruňkové marmelády
Jak na to?
- Připrav si vodní lázeň, budeš pracovat s principem páry. Do většího kastrolu dej po dně vodu (na něj pak položíš menší kastrol s vyšlehaným sněhem). Vodu zahřej.
- Ručním šlehačem vyšlehej studené bílky v hrnci do tuhého sněhu. Hrnec s tuhým sněhem přendej na vodní lázeň (nesmí být ponořen do vody), postupně přidávej cukr a stále šlehej, až je sníh nejen tuhý, ale i “voskově” leskle bílý.
- Sundej hrnec se sněhem z páry (polož ho vedle) a zašlehej šlehačem 2 lžíce meruňkové marmelády. Chvilku počkej, než trošku vystydne, a pak začni postupně přidávat (podle potřeby) kokos. Lehce ho vmíchávej vařečkou. Směs musí být tuhá.
- Troubu předehřej na 110°C. Na plech vyložený pečicím papírem tvoř kávovou lžičkou malé hrudky. Ty suš v troubě asi hodinu. Ještě teplé kokosky sundej z plechu a po vychladnutí ulož do krabice, do chladu a sucha. Ideální čas pro rozležení před podáváním je 14 dnů. Ale můžeš je jíst i dřív.