Hledáte inspiraci na rohlíčky? Kromě svatomartinských pro vás máme i recept na variantu provoněnou marmeládou a ořechy.
Babí léto láká na výlety, na piknik s dekou… Co si s sebou vzít tyto křehké a ne moc sladké rohlíčky? Ocení je i návštěva k čaji nebo kávě o páté. Navíc se tohle těsto hodí i na koláč s jablky, ořechy a se skořicí. A pokud nepřidáte do těsta vanilkový cukr, můžete si z něj připravit i slaný koláč, třeba se sýrem, cibulí, houbami, slaninou…
Rohlíčky s marmeládou a ořechy
32 rohlíčků
příprava: 1 hodina + odpočinutí těsta v chladu
Co na rohlíčky?
3 hrnky polohrubé mouky (hrnek o objemu 250 ml)
špetka soli
1 BIO vanilkový cukr
250 g studeného másla
120 g Lučiny
2 žloutky + 1 velké vejce (nebo 2 malé) na potření
meruňková marmeláda (s příběhem) na potření
50 g nasekaných vlašských ořechů (máme od Zdraveorechy.cz)
moučkový cukr dle chuti
Jak na to?
- Do mísy prosej mouku se špetkou soli. Přidej vanilkový cukr, na kostičky nakrájené studené máslo a Lučinu. Prsty (nebo vidličkou) propracuj těsto do drobenky. Poté přidej žloutky a rukama propracuj hladké těsto. Chvilku to potrvá. Celý proces za tebe může udělat robot s nástavcem na hnětení těsta ve tvaru háku.
- Těsto rozděl na 4 části, vypracuj z nich bochánky a zabal každý zvlášť do potravinářské fólie. Dej do ledničky minimálně na 30 minut odpočinout (můžeš ale i na hodinu nebo třeba přes noc).
- Troubu předehřej na 180 °C. Těsto postupně odebírej z ledničky, musí trošku povolit, ale ne zase moc, aby se nelepilo k pracovní ploše. Každý bochánek rozděl ještě na 2 části, z každé vyválej kruh o průměru asi 14 cm – těsto by nemělo být moc tenké, aby se ti dobře rolovalo.
- Pomaž lehce marmeládou, posyp najemno nasekanými vlašskými ořechy a rozděl (rozkroj) kruh na 4 stejné díly, do tvaru kříže. Roluj do tvaru rohlíčku od širšího kraje ke špičce. Přendej na plech vyložený pečicím papírem. Na 1 plech se ti vejde 16 kousků (2 bochánky těsta).
- Vyšlehej vejce (můžeš tam přidat i špetku mleté skořice). Pomaž rohlíčky a posyp je mletými ořechy. Já přidávám k ořechům moučkový cukr, protože nejsou příliš sladké. Peč dozlatova asi 30 minut. Rohlíčky nech vychladnout na mřížce. Mezitím si připrav druhé dva bochánky těsta. Postupuj stejně. Rohlíčky jsou skvělé teplé, ale i uleželé druhý den.