Vzpomínáte si na langoše s česnekem, sýrem a kečupem? Možná oceníte recept na domácí těsto. A nebojte se experimentovat! Trhané maso + salsa + čedar = ta nejlepší kombinace.
Netradiční verzi langoše jsme ochutnali u kamaráda, šéfkuchaře a spolumajitele restaurace Zas a znova, Petra Hajného. Recepty od něj u nás na blogu najdete různé, třeba vánočního sumce s křenovou omáčkou, jarní kuřátko nebo tvarohové knedlíčky. Péťo děkujeme, že jsi studnou plnou inspirace a že se nebojíš s námi podělit o své vyladěné recepty.
Langoše s trhaným masem a rajčatovou salsou
8 langošů
příprava: langoše 1,5 hodiny včetně kynutí + trhané maso 18 hodin den předem
Co na trhané maso?
800 g vepřového masa vcelku (plec nebo ramínko)
2 lžíce sušené cibule
1 lžíce soli
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička sladké papriky
1 lžička semínek koriandru
1 lžička sušeného česneku
1 lžička kmínu
½ lžičky kajenského pepře
½ lžičky pepře
Co na langoše?
150 g uvařených brambor (vychází to na cca. 2 středně velké)
400 g hladké mouky + na podsypání
300 ml mléka
50 ml oleje (řepkový, slunečnicový)
40 g krupicového cukru
30 g čerstvého droždí
špetka soli
olej na smažení
Co na rajčatovou salsu?
10 cherry rajčátek
2 jarní cibulky
čerstvý koriandr dle chuti + na zasypání
olivový olej
sůl a pepř
Co na tekutý čedar?
100 ml smetany ke šlehání (33%)
120 g čedaru
Jak na to?
- Den dopředu si připrav trhané maso. V hmoždíři nadrť směs koření, sušené cibule, sušeného česneku a cukru – této směsi se říká rub. Vpracuj do celého masa a promasíruj. Přendej do pekáče, uzavři potravinářskou fólií a nech v chladu na 10 hodin odpočinout. Vypuštěnou šťávu odeber a dej stranou, bude se ti hodit na podlévání. Po 10 hodinách předehřej troubu na 120°C. Maso přiklop a peč asi 8 hodin. Podle potřeby podlévej šťávou. Měkké maso natrhej v trošce šťávy vidličkami a nech ještě v troubě prohřát, asi na 10 minut.
- V den D si uvař brambory ve vodě do měkka. Nech vychladnout, teprve poté oloupej a najemno nastrouhej. Zahřej mléko (nesmí být horké), do něj přidej cukr, rozmíchej, rozdrob droždí a nech v teple vzejít kvásek, asi 10 minut.
- Do mísy od robota dej nastrouhané brambory, mouku, olej, sůl a vzešlý kvásek. Hnětacím hákem vypracuj hladké těsto, chvilku to potrvá. Pak to ještě lehce zasyp moukou, přikryj čistou utěrkou a nech v teple kynout 45 minut.
- Mezitím si připrav rajčatovou salsu. Rajčátka a jarní cibulku nadrobno nakrájej a přendej do mísy. Přidej nasekaný koriandr, dochuť olivovým olejem, solí a pepřem. Promíchej a dej do ledničky.
- Těsto vyklop na pomoučněný vál nebo pracovní plochu. Rozděl ho na 8 dílů, každý díl propracuj na placky (jako pizza těsto). V hlubší pánvi zahřej olej (musí ho tam být tolik, aby langoš plaval). Langoš osmahni dozlatova, z každé strany asi 2 až 3 minuty. Nech okapat na ubrousku.
- Čedar najemno nastrouhej. V teflonovém rendlíku rozehřej smetanu, přidej čedar a redukuj při vyšší teplotě (u nás to byl stupeň 10). Je potřeba, aby směs byla krémová. Průběžně míchej, aby se sýr nepřipálil. Každý čedar se bude chovat jinak.
- Langoše ozdob trhaným masem, rajčatovou salsou a můžeš přidat nasekaný koriandr. Nakonec zakapej tekutým čedarem. Podávej. Pokud vám zbude trhané maso, udělejte si k němu na oběd nebo večeři bramborovou kaši.