Plánujete snídani pro více lidí? Baví vás brunch, kdy se ujídá z jednoho plechu? Pak si Dutch Baby připravte trošku netradičně, místo pánve použijte plech. Jablka se skořicí vás mile překvapí a zahřejí.
Upéct něco, u čeho víte, že jakmile to vyndáte z trouby, už to bude nefotogenický, je pro mě zlo. Na druhou stranu, jakmile ucítím jablka v kombinaci se skořicí a teplým máslem, jdu do kolen. Je mi jedno, jak to vypadá – jen když to chutná jako samo nebe. Nebo aspoň to si myslím já.
Dutch Baby s jablky a skořicí
na 1 hlubší plech
příprava: 45–60 minut (podle délky pečení)
Co na Dutch Baby?
2 středně velká jablka
1 lžíce rostlinného oleje (řepkový, slunečnicový)
1 lžička mleté skořice
2x špetka soli (vyjde to asi na ½ lžičky)
1 ½ hrnku mléka (o objemu 250 ml)
6 vajec (ideálně velikost L)
1 BIO vanilkový cukr
1 ½ hrnku hladké mouky
¼ hrnku třtinového cukru
100 g rozpuštěného másla
moučkový cukr na posypání
Jak na to?
- Troubu předehřej na 220 °C. Jablka nakrájej na měsíčky, jádřince vyhoď. Přendej je na plech, zakapej olejem, skořicí, přidej špetku soli a 1 lžíci z odváženého cukru. Promíchej. Peč do měkka, asi 15–20 minut. Poté vyndej z trouby a nech ji stále zapnutou.
- Mezitím vyšlehej, ideálně v blenderu, mléko s vejci a druhou špetkou soli. Ve vedlejší míse smíchej oba cukry s moukou. Postupně přidávej „suchou směs“ k té tekuté a průběžně šlehej. Nakonec ti vznikne tekutější našlehané těsto.
- Upečená jablka rovnoměrně zalij rozpuštěným máslem, to musí pokrýt dno plechu. Navrch nalij vyšlehané těsto a peč dozlatova, asi 20–30 minut. Jakmile těsto po stranách vyběhne a je zlatavé po celé ploše, je upečeno. Posyp zlehka moučkovým cukrem a ihned podávej. Dutch Baby chutná nejlépe teplé.