Jaké recepty s rebarborou a jahodami máte nejraději? Klasickou hrnkovou buchtu s drobenkou, zdravější crumble, křehký ovocný koláč galette nebo kynutý koláč jako od babičky?
Však já vím, s kynutým těstem máte minimálně na dvě hodiny o zábavu postaráno. Tak jsem se snažila popsat postup receptu tak, abyste neztráceli čas při přípravě. Ta totiž hraje zásadní roli v každé kuchyni. Jakmile těsto kyne, vy už si připravujete další kroky, následně vše zkompletujete a je hotovo. Tak snadné to může být a vlastně je.
Kynuté koláčky s rebarborou a jahodami
24 koláčků
příprava: 2 hodiny i s kynutím
Co na kynuté těsto?
250 ml teplého (ne horkého) plnotučného mléka
½ kostky čerstvého droždí (asi 22 g)
2 lžíce třtinového cukru
500 g hladké mouky + na podsypání
špetka soli
2 vejce
80 g změklého másla + asi 50 g rozpuštěného másla na potření
Co na náplň?
3-4 stonky rebarbory
2 lžíce třtinového cukru
250 g jahod
Co na tvarohovou náplň?
400 g plnotučného tvarohu z vaničky
2 BIO vanilkové cukry
kůra z 1 limetky nebo citronu
1 vejce
Co na drobenku?
50 g změklého másla
2 lžíce třtinového cukru
80 g polohrubé mouky + dle potřeby
Jak na to?
- Připrav si kvásek. Zahřej mléko (nesmí být horké) do něj rozdrob droždí a přidej cukr. Nech v teple vzejít kvásek, potrvá to asi 10 minut. Já to dělám tak, že mléko nahřeju v mikrovlnce a pak v ní nechám kvásek vzejít.
- Do mísy od robota prosej mouku, přidej sůl a rozklepni celá vejce. Přidej kvásek a pomocí hnětací metly začni zadělávat těsto. Jakmile se tyto ingredience promíchají, přidej změklé máslo nakrájené na kostky. Vypracuj hladké a pružné těsto. Chvilku to potrvá, jakmile se začne těsto odlepovat od krajů mísy, je připravené ke kynutí. Těsto v míse od robota přikryj čistou utěrkou a nech 1 hodinu v teple kynout.
- Mezitím si připrav náplně a drobenku. Začni s rebarborou, odkroj dřevnaté kraje a nakrájej ji na plátky. Přendej do rendlíku, přidej cukr a jen krátce nech „zkaramelizovat“, bude to chuťově lepší. Odstav, ať může trošku vystydnout. Jahody nakrájej na malé kousky. Pak v míse utři tvaroh s vanilkovými cukry, kůrou z limetky nebo citronu a vejce. V jiné misce drobenku – máslo prsty propracuj spolu s cukrem a moukou. Pokud je drobenka lepivá, neboj se přidat trošku víc mouky.
- Troubu předehřej na 180°C. Rozehřej si máslo na pomazání okrajů koláčků. Vylož si pečicím papírem 3 plechy. Pracovní plochu lehce pomoučni. Vyndej nakynuté těsto (odfoukne se), rozděl ho na 24 stejně velkých kousků (jeden bude mít cca 40 g). Prsty vypracuj placičky, ty přendej na plech vyložený pečicím papírem. Na jeden se ti vejde maximálně 9 koláčků. Dnem skleničky vytlač uprostřed každé placičky rovnou plochu, na kterou pak budeš dávat náplň.
- Okraje pomaž rozpuštěným (opět ne horkým) máslem. Pomocí lžíce na koláčky dej tvarohovou náplň, rozděl na ně rebarboru a jahody. Nakonec zasyp drobenkou. Peč dozlatova 30 až 35 minut. Já v polovině času pečení ještě okraje jednou pomažu máslem a přitom plech v troubě otočím. Osobně raději peču po jednom plechu, to pak čekající plechy s koláčky přikrývám čistými utěrkami. Po upečení nech koláčky trošku vychladnout a podávej.