Milujete koláč zvaný tarte tatin? Vyměňte ho za obrácený jablečný chlebíček. Základem jsou voňavá zkaramelizovaná jablka s cukrem, skořicí a nechybí máslo. Pak už vám stačí jen základní ingredience na jogurtové těsto.
Můj muž miluje jablečné koláče. Někdy jich mám plné zuby, ale hecla jsem se a řekla jsem si, že místo klasického štrůdlu nebo drobenkové buchty připravím chlebíček. Není tak velký, takže nemusíte druhý den zbytek odnášet sousedům. Zároveň je šťavnatý, díky „karamelu“ lehce nahořklý a tak akorát sladký.
Obrácený jablečný koláč
forma na chlebíček (o délce 24 cm a šířce 11 cm)
příprava: 1 hodina (i s pečením)
Co na jablka?
3 středně velká jablka
3 lžíce třtinového cukru
1 lžíce mleté skořice
kousek másla (30–40 g velký kousek)
Co na chlebíček?
1 vejce velikosti M/L
4 lžíce třtinového cukru
1 BIO vanilkový cukr
180 g bílého jogurtu
1 hrnek polohrubé mouky (o objemu 250 ml) + na vymazání formy
špetka soli
½ sáčku prášku do pečiva bez fosfátů
1/3 hrnku oleje (o objemu 250 ml) + na vymazání formy
moučkový cukr na posypání
Jak na to?
- Jablka zbav jádřince a nakrájej na menší kousky. Přendej je do rendlíku, přidej cukr, skořici a máslo. Přiveď k varu, poté sniž teplotu (ať se to nepřipálí) a za občasného míchání dus doměkka, zabere to asi 10 minut.
- Troubu předehřej na 170°C. Mezitím vyšlehej vejce s cukry do hladkého krému, poté přidej jogurt, promíchej. Postupně přidávej mouku, sůl a prášek do pečiva. Nakonec zlehka zapracuj olej.
- Formu na chlebíček vymaž olejem, vysyp moukou, na dno rozlož podušená jablíčka. Navrch dej těsto. Peč dozlatova, asi 45 minut. A jak poznáš, že je chlebíček uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.
- Na horní část formy polož větší rovné prkénko a opatrně pomocí chňapek přenes na mřížku, prkénkem dolů. Chlebíček nech pár minut odpočinout a pak teprve odklop. Nech ještě vychladnout, zlehka posyp moučkovým cukrem, nakrájej a podávej.