Jíte na Velikonoce nádivku? Připravujete ji dle tradice s kopřivami? Přidejte špenát, slaninu místo uzeného a ještě sušená rajčata. A pečivo namáčejte ve smetaně s vejci.
Díky tomuhle všemu nebude nádivka suchá. Nevěříte? Zkuste to! I když tento recept zrovna tradiční, lehce na italský způsob a působí jako slaný koláč… A co víc, klidně se nebojte v tomhle případě experimentovat. Přidat můžete čerstvý sýr, jarní cibulku a skvělý je i medvědí česnek.
Velikonoční nádivka
4 porce
(pekáček o velikosti 21 x 15 cm)
příprava: 45 minut
Co na nádivku?
1 cibule
250 g anglické slaniny (nebo uzeného masa)
olivový olej
1 lžička sušeného česneku
1 lžička sušeného tymiánu
4 velká nakládaná sušená rajčata
125 g baby špenátu
4 svazky kopřiv
250 ml smetany na vaření
3 vejce
sůl a pepř
4 starší rohlíky
máslo na vymazání pekáčku
strouhanka na vysypání pekáčku
Jak na to?
- Oloupej cibuli a nakrájej ji na menší kostičky. Slaninu také nakrájej na kostičky. Na pánvi zahřej olej, přidej cibuli a slaninu. Orestuj dozlatova. Pak přidej sušený česnek a tymián a zarestuj. Přidej na menší kousky nakrájená sušená rajčata a ještě opékej.
- Baby špenát s kopřivami nahrubo nasekej. A přidej ke směsi na pánvi. Nech chvilku podusit, odstav. Troubu předehřej na 180 °C. Pekáček vymaž máslem a vysyp strouhankou.
- V misce vyšlehej smetanu spolu s vejci, solí a pepřem. Pozor, ať to nepřesolíš! Rohlíky nakrájej na kostičky, namoč do smetany s vejci a poté promíchej se směsí v pánvi. Vše přendej do pekáčku a peč dozlatova, asi 35 minut. Ještě teplé podávej.