Milujete pistácie? Pak vás zaručeně tento recept na jednoduché sušenky bez vajec a pečicího prášku. Jediné, co potřebujete jsou nesolené a oloupané pistácie, máslo, cukr, kůru z citronu, mouku a špetku soli.
Dobrá zpráva je, že tyhle pistáciové sušenky zvládne fakt každý. Kde ale seženete loupané nesolené pistácie? Máme tu jeden tip na Zdraveorechy.cz, které používáme my. Pozor, mají také pistáciovou mouku! Ty další suroviny stoprocentně máte doma. A pokud nemáte pistácie, zkuste to s jinými ořechy, vlašské nebo mandle budou stejně tak dobré!
Pistáciové sušenky
Asi 21 sušenek (každá cca 30 g)
příprava: 35 minut
Co na sušenky?
250 g změklého másla
100 g třtinového cukru
kůra z citronu
130 g nepražených loupaných pistácií + na obalení (asi 50 g)
300 g hladké mouky
špetka soli
2 lžíce moučkového cukru na obalení
Jak na to?
- Změklé máslo přendej do mísy od robota, přidej cukr a kůru z citronu. Šlehej balonovou metlou, dokud nevznikne hladký načechraný krém.
- Pistácie namel najemno, ale nech i pár hrubších kousků. Mouku odvaž a přidej si k ní špetku soli.
- Troubu předehřej na 180°C. Do máslového krému postupně přidávej namleté pistácie a mouku se solí. Zlehka zapracuj, nakonec těsto ještě promíchej rukou. Tvaruj kuličky v dlani (1 velká asi jako lískový ořech, ale může být i menší) a dávej je trošku od sebe na plech vyložený pečicím papírem.
- Sušenky peč 15 až 20 minut podle velikosti, lehce zezlátnou na povrchu. Mezitím si namel další pistácie najemno a smíchej je s moučkovým cukrem. Ještě teplé, ale ne úplně horké sušenky obal v této směsi. Dej pozor, sušenky jsou křehké! Podávej.