Znáte francouzské madlenky? Zkuste tuhle svěží variantu s mákem. Nechybí jim jemnost po másle a navíc voní a chutnají po citronech. Pokud máte raději sladší verzi, namočte si je do bílé čokolády.
Že už nevíte, co péct? Potřebujete rychlou inspiraci a sušenky jako takové už vám lezou krkem? Pokud máte doma formičky na pracny nebo rovnou na madlenky (existují i silikonové), pak pojďte si s námi upéct madlenky. Jsou trošku jiné, přesně tak, jak je máme rádi my. Nechybí jim jemnost po másle a navíc voní a chutnají po citronech. A protože milujeme mák, tak ho tam najdete také. A pokud máte raději sladší verzi, namočte si je do bílé čokolády.
Makové madlenky s citronem
asi 30 (dle velikosti formiček)
příprava: 45 minut
Co na madlenky?
100 g třtinového cukru
1 BIO vanilkový cukr
3 vejce
kůra z 1 citronu
šťáva z ½ citronu
100 g změklého másla + na vymazání formiček
50 ml plnotučného mléka
200 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů (asi 8 g)
2 lžíce mletého máku (bez cukru!)
kvalitní bílá čokoláda (např. Excellence Vanilla) na namáčení
lyofilizované maliny na ozdobu
Jak na to?
- Cukry utři v robotu spolu s vejci do hladkého krému. Použij nástavec “K”. Poté přidej kůru a šťávu z citronu, změklé máslo a mléko a utři. Mouku přesej spolu s práškem do pečiva. Postupně přisypávej a těsto stále míchej. Nakonec zlehka zapracuj mák. Hotové těsto nech v ledničce alespoň 15 minut odpočinout.
- Mezitím si poctivě vymaž máslem formičky na madlenky (můžou to být i formičky na pracny). Troubu předehřej na 220°C. Vychlazené a odpočaté těsto nabírej lžící a dávej do formiček tak, aby těsta bylo vždy maximálně ze ¾ formičky, může ti při pečení vytéct.
- Formičky s těstem přendej na plech a peč nejprve 4 minuty při 220°C, poté stáhni teplotu na 200°C a peč ještě 6 až 8 minut. Pak přendej plech na mřížku a nech trošku vychladnout, než je začneš vyklepávat.
- Jez takto nebo namočené v čokoládě. Tu rozpustíš ve vodní lázni. Ozdob nadrceným lyofilizovaným ovocem . Pozor, je to ale sladké a je potřeba nechat v chladu ztuhnout.