Pesto je zázrak! Patří mezi ty nejrychlejší, nejjednodušší a zároveň nejvděčnější recepty. Doma pravděpodobně nejčastěji děláte to zelené z bazalky, ale věřte nám, že i to červené ze sušených rajčat je skvělé!
Základem každého pesta je kvalitní olivový olej. A proto máme velkou radost za spolupráci s Olivum.cz. Nabízí široké spektrum výjimečných olejů (a nejen těch), které oceníte hlavně ve studené kuchyni! A každý olej je jiný, takže můžete objevovat stále nové a nové chutě a vybrané modely dát třeba jako dárek.
Seznamte se:
BIO extra panenský olivový olej Nobleza del Sur Eco Day pochází z ekologického zemědělství. Jeho chuť je ovocná, hořká a pikantní, proto přesně sedí k masu a zeleninovým salátům, zkuste ho na těstoviny nebo do risotta.
BIO extra panenský olivový olej Nobleza del Sur Eco Night pochází z ekologického zemědělství. Jeho chuť je velmi jemná, lehce nasládlá a skvěle pasuje se saláty, rybami nebo jen tak se světlou bagetou.

Špagety s pestem ze sušených rajčat
4 porce
Příprava: 20 minut
Co na pesto?
200 g sušených rajčat
100 ml olivového oleje
30 g parmazánu + na ozdobu
30 g pecorina
1 stroužek česneku
2 hrsti bazalky + lístky na ozdobu
sůl a pepř
100 g slaniny orestované na trošce oleje
2 hrsti slunečnicových semínek
olivový olej na dokončení
asi 800 g špaget
Jak na to?
- Uvař si těstoviny na skus dle návodu. Nahrubo nasekej sušená rajčata a přendej je do nádoby na mixování. Přidej olivový olej, sýry, oloupaný stroužek česneku a ponorným (tyčovým) mixérem rozmixuj. Dochuť solí a pepřem, ještě promixuj a až ti bude chuť vyhovovat, přidej lístky bazalky a zlehka promixuj.
- Na pánvi na trošce oleje orestuj na kostičky nakrájenou slaninu a nech ji v sítu odkapat, aby se zbavila přebytečného tuku. Pánev otři a na sucho orestuj semínka.
- Uvařené těstoviny slij, promíchej je na pánvi s pestem a s většinou orestované slaniny. Rozděl na talíře, ozdob zbytkem slaniny, nastrouhaným sýrem, semínky a lístky bazalky. Nakonec ještě zakapej olejem. Podávej.