Když vánoční cukroví, tak rohlíčky? Co si je letos připravit i trošku jinak, netradičně. Z pistácií a s čokoládou. Náš blog je plný tradičního vánočního cukroví, a tak jsme se letos rozhodli trošku v kuchyni experimentovat. Výsledkem nebudou jen tyto pistáciové rohlíčky.
Pistáciové rohlíčky
na 2 plechy
příprava: asi 60 minut + odležení
Co na rohlíčky?
200 g hladké mouky
200 g másla pokojové teploty
80 g moučkového cukru + na posypání
1 BIO vanilkový cukr
kůra z 1 BIO citronu
120 g pistáciové mouky + na ozdobu
200 g čokolády Lindt Excellence (já použila 65%)
Jak na to?
- Prosej mouku, do ní přidej změklé máslo, cukry, kůru z citronu a začni prsty vypracovávat těsto. Když už těsto vypadá jako větší kusy drobenky, zapracuj pistáciovou mouku. Propracuj, dokud těsto nebude hladké a držet pohromadě. Pak ho zabal do potravinářské fólie a nech alespoň 24 hodin v ledničce odpočívat.
- Troubu předehřej na 170°C. Těsto vyndej. Odřízni si vždy část těsta, tak akorát na rozválení a nech ho povolit. Vyválej z něj váleček o průměru asi 2 cm. Nakrájej na dílky velké 1 cm. Ty v rukách (přes dlaně) ještě vyválej malý váleček a z něho pak vytvaruj rohlíček. Přendej na plech vyložený pečicím papírem a peč asi 10 minut. Nesmí se lepit k papíru a zlehka zrůžoví. Nech vychladnout.
- Mezitím ve vodní lázni rozpusť čokoládu. Rohlíčky v ní půlkou namoč, přendej zpět na pečicí papír. Opakuj, dokud nebudou všechny rohlíčky namočené v čokoládě. Čokoládovou část ještě posyp pistáciovou moukou (což jsou vlastně nadrcené nepražené pistácie) a jakmile vše ztuhne, teprve poté posyp zlehka moučkovým cukrem. Nech rohlíčky v chladu a suchu odpočívat. Nejlepší rohlíčky jsou ty uleželé, trvá to 14-21 dní.
P.S. Pokud nemusíš moc čokoládu, smíchej moučkový cukr s mletou skořicí a obal rohlíčky v této směsi. Třeba jen polovinu.