Máte doma hlívu ústřičnou a přemýšlíte, co si z ní připravit? Máme pro vás jednoduchý recept na rychlou snídani nebo večeři. Orestovat se šalotkou a podávat s vejcem a topinkou!
A víte, co je na tomhle jídle nejlepší? To propojení chutí, vůně a struktury, když nožem zajedete do vajíčka a žloutek se rozteče do všech možných stran. Pak už vám možná bude chybět jen vypečená slanina, tu si tam můžete samozřejmě dát taky. Nebojte se improvizovat a sdílet s námi vaše tipy.
Hlíva s vejcem a topinkou
2 porce (nebo 4 malé)
Příprava: 20 minut
Co na hlívu?
200 g hlívy ústřičné
2 šalotky
2 lžíce olivového oleje
1 lžička kmínu
špetka uzeného chilli
sůl a pepř
tymián
4 šťastná vejce
4 krajíce chleba
Jak na to?
- Hlívu nakrájej na nudličky, šalotky oloupej a nahrubo nakrájej. Na pánvi na oleji orestuj šalotku a přidej kmín. Jakmile šalotka zesklovatí, přidej hlívu a chilli. Dochuť solí, pepřem a restuj dozlatova, asi 10 minut. Hlíva musí změknout a přebytečná voda odpařit. Nakonec vmíchej čerstvý tymián.
- Na jiné pánvi si na trošce oleje připrav volská oka, nezapomeň osolit a opepřit. Opeč topinky. Připrav si talíře, na topinky dej volská oka, hlívu se šalotkou a případně ještě dozdob tymiánem. Podávej.