Gulášovka nebo dršťková polévka, jenže bez masa. S houbami, přesněji hlívou ústřičnou. Je jedno, jak tenhle recept nazvete, důležité je, že si pochutnáte!
Nedávno jsme se vás na Instagramu ptali, co všechno děláte z hlívy. A nejčastěji to byla právě falešná dršťková polévka. Nechyběly ani těstoviny s hlívou, guláš nebo třeba vege čína a z hlívy dokonce děláte i vánočního „kapra“. Všeobecně je to tvárná houba, kterou si můžete doma pěstovat nebo docela běžně koupit. Recepty z ní jsou rychlé a můžou být i levné. Prostě ideální super podzimní potravina.
Polévka z hlívy ústřičné
4 porce
Příprava: 30 minut
Co na polévku?
1 cibule
2 stroužky česneku
3 menší brambory
olej (řepkový, slunečnicový…)
1 lžička celého kmínu
2 lžíce sladké papriky
2 lžíce hladké mouky
200 g hlívy ústřičné
1 l domácího vývaru (kuřecí, zeleninový…)
2 bobkové listy
sušená a čerstvá majoránka
sůl a pepř
Jak na to?
- Oloupej cibuli, česnek i brambory a nadrobno nakrájej. V hrnci rozehřej olej, orestuj nejprve cibulku spolu s kmínem, poté přidej brambory a česnek, orestuj. Nakonec vmíchej papriku a hladkou mouku. Krátce za stálého míchání orestuj.
- Přidej na nudličky nakrájenou hlívu, zalij vývarem. Do hrnce přihoď bobkové listy, sušenou majoránku, osol a opepři. Vař, dokud nebudou brambory měkké, asi 20 minut. Nakonec ještě dochuť solí a pepřem a vmíchej nasekanou čerstvou majoránku.