Jak jste na tom s trhaným masem? U nás doma se dává třeba do burgerů anebo ho podáváme s bramborovou kaší. Obvykle ho připravujeme z vepřového masa, ale i kuřecí umí být šťavnaté.
Čeho se při přípravě trhaného masa držet? Důležité je mít suché ingredience na rub, to znamená i sušenou cibuli. Když přidáváte bylinky, potom už nedávejte máslo nebo olej. Trhané maso se peče přiklopené při nižší teplotě a tak dlouho, dokud není opravdu upečené, v případě kuřete se musí maso uvolňovat od kostí. Šťavnatost dělá přidávání šťávy z vypečeného masa. Když vám zbyde, využijte jí na podlévání.
TIP: Když máme celé šťastné kuře, stačí nám hned na tři jídla. Z prsou si připravíme mini řízečky k sobotnímu obědu. Ze stehen uděláme trhané maso a ze skeletu si upečeme a následně „táhneme“ vývar na polévku nebo třeba risotto.
Sendvič s trhaným kuřecím masem
4 porce
příprava: asi 5 hodin
Co na trhané maso?
2 větší kuřecí stehna ze šťastného kuřete
1 lžička soli
1 lžička třtinového cukru
½ lžičky sušeného česneku
½ lžičky sladké papriky
½ lžičky zauzené papriky
½ lžičky mletého koriandru (semínek)
1 lžička sušeného oregana
1 lžíce sušené cibule
2 snítky čerstvého rozmarýnu
2 snítky čerstvého tymiánu
2 snítky čerstvého oregana
Co na dip a dokončení?
100 g kvalitní majonézy
50 g zakysané smetany
2 lžíce sweet & chilli omáčky
sůl a pepř
trošku sójové omáčky
keříková rajčátka na podávání
rukola na podávání
bagety na podávání
Jak na to?
- Troubu předehřej na 110°C. Osuš kuřecí stehna. Do hmoždíře dej suché ingredience a „utluč“ – vznikne ti směs, které se říká rub. Ten vetři pod kůži stehen, přidej snítky bylinek a pak ještě celé obal ve zbytku rubu. Přendej do pekáčku. Přiklop nebo zabal alobalem. Peč asi 4 až 5 hodin, podle velikosti stehen.
- Po upečení slij šťávu stranou. Nech maso trošku vychladnout a vidličkami jej natrhej, přidávej šťávu, aby maso bylo šťavnaté.
- Připrav si dip. V misce smíchej majonézu, smetanu, sweet & chilli omáčku a dochuť solí, pepřem a sójovou omáčkou.
- Bagety rozkroj a pomaž je dipem. Pak do baget vyskládej natrhané maso, na plátky nakrájená rajčata a rukolu. Ještě zakapej dipem a podávej.