Také si ujíždíte na sušeném masu? U nás se jí ve velkém, což je docela drahá záležitost. Proto jsme se rozhodli, že si ho doma nasušíme do zásoby, na svačinu do školy i na výlet.
První věc, kterou potřebujete, je opravdu kvalitní maso. My měli stařený rumpsteak od šéfkuchaře ze Zas a znova, Petra Hajného. Ale může to být kus falešné svíčkové, co koupíte třeba v Makru. Nebo u řezníka zkuste sehnat pěknou flákotu telecího. Druhá, podle nás také zásadní věc, je ochucení. V receptu najdete takové složení, který vyhovuje celé naší rodině. A v neposlední řadě je styl sušení. Někdo jerky připravuje v troubě, my na to máme klasickou domácí sušičku. Nám přeci nejde o to sušené maso prodávat, ale jíst ho…
Hovězí jerky
na 1 kg masa
příprava: 12 hodin marinování + 7-8 hodin sušení
Co na sušené maso?
1 kg libového hovězího masa (falešná svíčková, rumpsteak…)
1 lžíce růžového pepře
1 lžíce hrubé mořské soli
1 lžíce sušeného oregana
1 lžíce sušeného česneku
1 lžička kurkumy
1 lžička sušené papriky (může být i zauzená)
4 lžíce sójové omáčky
6 lžic worcestrové omáčky
pár kapek tabasca (dle chuti)
Jak na to?
- Hovězí maso vlož do mrazáku (maximálně na hodinu), snadněji se ti pak bude krájet. Pak ho nakrájej na tenké plátky, cca 3-4 milimetry tlusté. Do hmoždíře dej pepř, sůl, oregano, česnek, kurkumu a papriku a vše „utři“ dohromady.
- Plátky masa si vyskládej na plech, posyp je částí suché směsi, zalij částí sójovky a worcesteru, přidej tabasco. Pak opět přidej další plátky masa, suché směsi, omáček a tak pokračuj, dokud nevyskládáš veškeré hovězí maso. Vše pak rukama pečlivě promíchej, opatrně přendej do mísy, obal v potravinářské fólii a nech v ledničce marinovat alespoň 12 hodin, ideálně přes noc.
- Do sušičky vyskládej namarinované plátky masa a suš cca 7 až 8 hodin. Záleží na tloušťce masa! Po 6 hodinách zkontroluj spodní díl sušičky a průběžně pak odendávej usušené maso, ať ho nemáš přesušené. Počítej s tím, že při sušení přijdeš přibližně o 60% původního objemu.
- Hotové jerky buďto hned jez nebo přendej do papírového sáčku a uchovávej v suchu a temnu. Spotřebuj do 14 dnů!